343 osób online

539 tys. zł dla filologa z Uniwersytetu w Białymstoku

2015.07.28 00:00
Dr Marcin Bajko z Wydziału Filologicznego Uniwersytetu w Białymstoku otrzymał grant w konkursie "Tradycja" w ramach Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki.
539 tys. zł dla filologa z Uniwersytetu w Białymstoku
Fot: K. Klimowicz

Laureat otrzyma ponad 539 tys. zł na realizację projektu "Naukowa edycja krytyczna Pism rozproszonych Tadeusza Micińskiego w czterech tomach: eseje, liryka, publicystyka".

"Tradycja" to pierwszy z trzech konkursów ogłoszonych w ramach nowej formuły Narodowego Programu Humanistyki.

- Konkurs umożliwia sfinansowanie istotnych dla nas wszystkich badań humanistycznych. Tylko uważne spojrzenie w przeszłość może nauczyć nas czegoś o przyszłości – mówi minister nauki i szkolnictwa wyższego prof. Lena Kolarska-Bobińska. - Badanie twórczości wybitnych malarzy, pisarzy czy muzyków, odkrywanie mniej znanych sylwetek, studia idei czy prace nad historycznymi słownikami – one wszystkie wzbogacają naszą wiedzę i tożsamość, przyczyniając się do rozwoju nauki – dodaje.

W sumie w konkursie uczestniczyło 520 naukowców. Dofinansowanie na prowadzenie własnych badań w sumie otrzymało 47 osób. W nowej formule w konkursie "Tradycja" uczestnicy zgłaszali projekty, których celem jest upowszechnianie i badanie polskiego dziedzictwa kulturowego.

Jak mówi dr Marcin Bajko, pomysłodawca i kierownik projektu, twórczość Micińskiego interesuje go od czasów studenckich. To właśnie tego autora dotyczyła najpierw praca magisterska, a potem także doktorska. Badania będą realizowane zespołowo - w projekcie biorą udział badacze z UwB, UJ i UKW. Grant będzie realizowany w latach 2016-2019.

Justyna Fiedoruk
justyna.f@bialystokonline.pl

Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2017 CMG, Białystok
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39
zamknij X
TA STRONA UŻYWA COOKIES. Dowiedz się więcej o celu ich używania i polityce cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.