Wyróżnianie znakami potwierdzającymi wysoką jakość wybranych wyrobów z konkretnych regionów to istotna część polityki Unii Europejskiej. Chodzi o produkty charakteryzujące się tradycyjną metodą produkcji. Pomaga to chronić dziedzictwo kulturowe wsi i przyczynia się do zwiększania atrakcyjności terenów wiejskich i rozwoju turystyki na tych obszarach. Nie bez znaczenia pozostaje to też dla konsumentów, którzy wiedzą dzięki temu, co kupują.
Do 63 wyróżnionych na liście produktów tradycyjnych z woj. podlaskiego dołączyła niedawno augustowska jagodzianka.
Zbieranie jagód czarnych jest uznawane za element tożsamości lokalnej w Augustowie i okolicach. Mieszkańcy tych terenów chętnie wykorzystywali jagody do przygotowania pożywienia. Tradycja wypieku bułek jagodzianek sięga w okolicy Puszczy Augustowskiej XVIII w. Choć wiele rodzin wypracowało własne, przekazywane z pokolenia na pokolenie metody produkcji, główne etapy przygotowania jagodzianki są niezmienne.
Ciasto przygotowywane jest z mąki pszennej, drożdży, wody, soli, mleka, cukru i jaj. Po wyrośnięciu trzeba je rozwałkować i podzielić na równe części. Na kawałek ciasta nakłada się nadzienie z jagód i cukru. W końcowym etapie formowane są bułeczki, które wypieka się do uzyskania złocistego koloru.
Za cechę charakterystyczną augustowskiej jagodzianki uważa się większy stosunek nadzienia jagodowego do ilości ciasta. Dzięki temu bułka zyskała popularność nie tylko w woj. podlaskim, ale w całej Polsce.
Wśród wyróżnionych produktów z naszego regionu znajdziemy też m.in. sękacz, kartacze sejneńskie, ser koryciński czy kruszewskie ogórki.
monika.zysk@bialystokonline.pl