Dwie twarze: Jak Kuchenne Rewolucje zmieniły Podlasie [FELIETON]

2016.03.21 08:18
Kuchenne rewolucje to jedyny ratunek dla upadającej knajpy czy ściema i marketing w najczystszej postaci? Co na to Podlasie?
Dwie twarze: Jak Kuchenne Rewolucje zmieniły Podlasie [FELIETON]
Fot: pixabay.com

Cały świat oszalał. Restauracje, puby i bary mleczne biją się o gwiazdki Michelin, zabijając od wejścia jakością obsługi i superwysublimowanym menu. Nie ma już klimatycznej Pani Jadzi, która z fajką w zębach nad mielonym z zasmażką grzecznie zagajała do potencjalnego konsumenta "czego?". Zanika wielowiekowa tradycja znajomego zapachu tłuszczu i bigosu, witającego Pana Waldka, co zwykł jadać zupę grzybową zawsze we wtorki o 13.

Dziś Pan Waldek gubi się w karcie dań gdzieś między kurkami w sosie dijon a kremem z mielonej soczewicy – specjalnościami barów mlecznych. Jak żyć? Nawet stołówki szkolne zamieniają się w poligon Masterchefa, ze zwykłej szczawiowej robiąc "fantastyczny" puszysty krem, do którego nie wiadomo, z której strony podejść.

Tak właśnie Kuchenne Rewolucje ratują Podlasie. Dokonuje się zmiana, jakiej nasze żołądki mogą nie wytrzymać. Wyrafinowane gusta niekwestionowanej królowej polskiej jadłodajni wyrzucają z naszych restauracji, jak Pepper’s, czy Bar u Marka, rasowe, jędrne, tłuste kotlety, zastępując je równie tłustą i jędrną babką ziemniaczaną pod podstępnie zmienioną nazwą. Ściema.

Z drugiej strony:

Przykłady rewolucji kulinarnych na Podlasiu ewidentnie pokazują, że gastronomia u nas jednak wymaga remontu. Bardzo fajnie, że jest opcja pokazania się w telewizji, że jest opcja lansu w programie o niemałej w końcu oglądalności. Nowogród, Augustów, Knyszyn, Białystok już skorzystały. Reszta Podlasia jest w drodze.

Zamiast znowu narzekać, cieszmy się z tych zmian. Co prawda u Marka jeszcze nie byłem, ale Peppersa szczerze kochałem, i przed, i po rewolucjach. Myślę, że warto sprawdzić, co zmajstrowała Pani Gessler w pozostałych knajpach na Podlasiu. Zamiast narzekać – korzystajmy. Zabierz rodzinę do restauracji, baru, pubu. Zjedzcie w niedzielę lody, we czwartek zupę. I polecajcie miejsca, gdzie jest szczerze fajnie i smacznie.

Kuchenne Rewolucje zmieniają dość konkretnie nasz obraz jedzenia. Ja na przykład lubię jeść. I lubię zjeść ładnie. Nie tylko smacznie. Polecam wszystkim!

Piotr Czubaty
24@bialystokonline.pl

1050 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39