Latem zrezygnuj z tłustych i ciężkich potraw

2011.07.28 00:00
Latem tracimy znaczne ilości wody z organizmu. Powinniśmy więc przyjmować przynajmniej 2,5 litra płynów dziennie oraz dbać o regularne uzupełnianie utraconych wraz z potem mikroelementów. W utrzymaniu dobrej formy pomoże nam również odpowiednio skompletowana dieta bogata w witaminy i składniki odżywcze.
Latem zrezygnuj z  tłustych i ciężkich potraw
Fot: materiały prasowe

Podstawę naszego letniego jadłospisu powinny stanowić warzywa. Upały nie sprzyjają jedzeniu tłustych, ciężkich potraw, po których stajemy się tylko bardziej zmęczeni i senni. Powinniśmy skłaniać się raczej ku kilku (optymalnie pięciu) lekkim posiłkom w ciągu dnia. Zalecana jest na przykład sałatka z pomidorów i kapusty pekińskiej zawierających witaminy B1, B2 i B6, z cukinii bogatej w witaminę A, a także z młodego groszku, który jest kopalnią witaminy E. Ciekawym urozmaiceniem letniego menu będą również zupy w postaci chłodników oraz gotowane na parze brokuły, kalafior i fasolka szparagowa (wit. A i C). Ponadto warto zrezygnować z kalorycznych "zapychaczy", takich jak chipsy.

W okresie wakacyjnym mamy pod dostatkiem świeżych owoców, które są niezwykle ważnym elementem zbilansowanej diety. Deser w postaci kilku brzoskwiń (wit. A, C, PP), miseczki truskawek (wit. C) czy malin (wit. B12, D, K) lub kiści winogron (wit. A, B, E) będzie nie tylko pięknie wyglądał na stole i cudownie smakował, ale dostarczy nam także wielu niezbędnych dla zdrowia składników.

Słodkie, gazowane napoje możemy z powodzeniem zastąpić wodą z cytryną i miętą bądź naturalnymi, świeżo wyciskanymi w domu sokami z owoców. Dzięki temu ugasimy pragnienie, a jednocześnie unikniemy spożycia zbędnych cukrów i szkodliwych konserwantów.

Istotną kwestią zdrowego odżywiania jest właściwe przechowywanie żywności. Aby warzywa i owoce nie traciły witamin, poprzez ich utlenianie się w kontakcie z powietrzem, powinniśmy trzymać je we odpowiednich warunkach. Ważne jest, aby nie myć ich zaraz po zakupie, lecz dopiero tuż przed posiłkiem. W ten sposób dłużej zachowają swe wartości. Istotne jest również, aby chronić je przed gorącem i owadami. Najlepiej jest trzymać je w lodówce lub w specjalnych naczyniach.

Po wzmożonej aktywności fizycznej powinniśmy spożywać jak najwięcej produktów zawierających składniki mineralne. Wapń znajdziemy w mleku i soku pomarańczowym, sód - w białku jaja i soli, potas występuje w morelach, bananach, szpinaku i ziemniakach, zaś w magnez bogate są orzechy, jagody i ananasy.

E.S.

1137 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39