Miód z Sejneńszczyzny chroniony przez Unię Europejską

2012.02.02 00:00
Miód z Sejneńszczyzny to kolejny po fasoli wrzawskiej, polski produkt zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.
Miód z Sejneńszczyzny chroniony przez Unię Europejską
Fot: sxc.hu

Obszar produkcji miodu położony jest w dorzeczu Niemna na pograniczu Polski i Litwy, na terytorium mezoregionu Pojezierza Wschodniosuwalskiego.

Do miodu wytworzonego po stronie polskiej odnosi się określenie "miód z Sejneńszczyzny", a "Lazdiju krašto medus" - do miodu wytworzonego po stronie litewskiej. Pod tą nazwą może być sprzedawany wyłącznie miód pszczeli nektarowy - wielokwiatowy. Jest to produkt wyjątkowy i ściśle związany z obszarem, z którego pochodzi. Miód wytwarzany jest w oparciu o kilkadziesiąt charakterystycznych dla tego obszaru gatunków roślin miododajnych, m.in. różne gatunki wierzb, klonów, mniszka pospolitego, koniczyny białej i łąkowej, ze znacznym udziałem roślin motylkowych.

Odznacza go charakterystyczny silny aromat oraz goryczkowaty posmak. Cechą specyficzną miodu jest również zabarwienie - od ciemnożółtego do ciemnozłotego oraz lekkie zmętnienie.

andy

911 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39