Ser Wiżajny i miód "Lipiec białowieski" mają szansę na unijną rejestrację

2012.02.09 00:00
W czwartek (9.02) rozstrzygnięto konkurs "Produkt Europejski z Podlaskiego". Wybrano w nim ser z Wiżajn zgłoszony przez stowarzyszenie Macierzanka oraz miód "Lipiec białowieski" zgłoszony przez Stowarzyszenie Pszczelarzy Rejonu Puszczy Białowieskiej.
Ser Wiżajny i miód "Lipiec białowieski" mają  szansę na unijną rejestrację
Fot: sxc.hu

- Wybraliśmy dwa różne produkty, ale ściśle związane z promocją województwa podlaskiego. Już sam proces rejestracji jest elementem promocyjnym i może przełożyć się na sprzedaż - przekonywali członkowie komisji.

Konkurs ma na celu pomóc producentom w rejestracji swojego produktu w europejskim systemie nazw oraz rozpropagowanie idei unijnej rejestracji produktów rolnych i środków spożywczych na terenie województwa. W ramach pozyskanych środków laureaci otrzymają możliwość opłacenia zleceń lub usług, które będą stanowiły podstawę do złożenia wniosku o rejestrację unijną do ministerstwa rolnictwa. Za uzyskane pieniądze można będzie między innymi opłacić badania laboratoryjne, badania konsumenckie i wsparcie ekspertów którzy pomogą w procesie rejestracji.

3 stycznia zarząd województwa przeznaczył na cel konkursu 30 tys. zł. Kwota ta została podzielona po równo dla obu grup zgłaszających.

Komisja oceniająca produkty brała pod uwagę doświadczenie grupy w realizacji wspólnych projektów, urynkowienie produktu, znaczenie produktu dla lokalnej gospodarki, funkcjonowanie w świadomości konsumenta, zachowanie lokalnych receptur i metod wytwarzania.

Dotychczas tylko dwa podlaskie produkty mają unijną rejestrację. Pierekaczewnik wytwarzany w Kruszynianach oraz miód wielokwiatowy z Sejneńszczyzny i Łoździejszczyzny na Litwie.

Lipiec Białowieski pozyskiwany jest z lipy drobnolistnej, która w tak zwartej formie występuje tylko w Puszczy Białowieskiej. W związku z tym jego parametry smakowe są unikalne.

Tradycja wytwarzania sera w rejonie Wiżajn i Rutki Tartak przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Jest to ser dojrzewający wytwarzany z surowego, pełnego mleka krowiego. Młody ma delikatny smak, który w trakcie dojrzewania nabiera intensywności. Pod nazwą ser Wiżajny sprzedawany jest ser, o trzech okresach leżakowania "Ser Wiżajny"- "świeży" dojrzewa od 2-4 dni, "leżakowany" dojrzewa od 5 do 30 dni, "dojrzały" dojrzewanie i leżakowanie sera powyżej 30 dni.

E.S.

1220 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39