Świat w słoiku. Kiszenie i fermentacja - Warsztaty
dodane dnia: 2019-10-18 przez: szajnart
Uwaga: impreza już się odbyła.
Termin imprezy: 2019-10-19
Teoretycznie kisić potrafi każdy. Na warsztatach udowodnimy to w praktyce. Kiszenie i fermentacja to dość prosty proces. Był istotny jako sposób konserwacji żywności i wszystko na to wskazuje, że jest nadal istotny dla naszego zdrowia. Każdy z nas ma jakieś doświadczenie z fermentacją. Albo co roku kisi setki weków, albo kiedyś niechcący mleko mu “się zepsuło”. Zapraszam jednych i drugich. Postaram się opowiedzieć wszystko co wiem na temat fermentacji z książek, które przeczytałem i z własnego doświadczenia. Mam nadzieję, że Wy również podzielicie się swoim doświadczeniem i obserwacjami. Nigdy nie prowadziłem warsztatów z kiszenia, ale mam wrażenie, że razem sobie poradzimy.
Osoba prowadząca: Paweł Stana Stankiewicz – kiszeniem szerzej zainteresowałem się kilka lat temu i od tamtego czasu co chwilę pcham coś do słoika i patrzę co się dzieje. Kilka słoików musiałem wylać, kilka było po prostu w porządku, a kilka całkiem fajnych. Całe szczęście poza kiszeniem robię w życiu kilka innych rzeczy, ale staram się nie rozpędzać.
Grupa docelowa: Do wszystkich, których stan uzębienia pozwala już/jeszcze ugryźć kiszonego ogórka.
Czy można przyjść z dzieckiem: Tak
Czas trwania: 1,5 godziny
Uczestnicy przynoszą: JEŚLI CHCĄ, to niech przyniosą swoje kiszonki. Te udane i te nieudane. Udanych popróbujemy a nad tymi nieudanymi się pochylimy i spytamy się “jak żyć?”
Cena: 35zł
Rejestracja
tutaj
Miejsce imprezy
Uniwersyteckie Centrum Kultury, ul. Ciołkowskiego 1N, Białystok