Borowik w roli głównej

2007.09.03 00:00
Gotowanie borowikowego risotta, Mistrzostwa Polski w potrawach z borowikiem i koncerty - to główne atrakcje III Podlaskiego Festiwalu Borowika zorganizowanego wczoraj na placu przed Teatrem Dramatycznym.

Kucharze przygotowali risotto pod czujnym okiem Giancarlo Russo - mistrza włoskich specjałów. Jego dokładna receptura to tajemnica, zdradzić można jedynie składniki: 300 litrów wody mineralnej, 100 kilogramów włoszczyzny, 200 kilogramów borowików, przyprawy, masło i oliwa z oliwek. By skosztować potrawy, należało zająć miejsce w sporej kolejce. I nie chodziło wyłącznie o jedzenie. Każde 2 złote za porcję risotta to "cegiełka" na wsparcie działalności hospicjum Dom Opatrzności Bożej w Białymstoku.

W konkursie na najlepszą potrawę z borowikiem rywalizowali kucharze z restauracji z całego kraju m.in. Gorzowa Wielkopolskiego, Białowieży, Augustowa i Zakopanego. Ubiegłoroczny tytuł obronili Norbert Stachowiak i Wojciech Borkowski z Restauracji Hotel Browar z Poznania potrawą "filet z kaczki z kluseczkami z borowika i aromatycznymi sosami".

Impreza była też okazją do skosztowania i zakupu regionalnych wędlin, pieczywa, serów oraz zabawy. Festyn prowadził Jarek Janiszewski, który przygotował zabawny show. Gwiazdą wieczoru był zespół Papa Dance.

andy

1047 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39