Uwaga: impreza już się odbyła.
Termin imprezy: 2017-08-13
Dzika kuchnia: jadalne kwiaty i chwasty - warsztaty
prowadzenie: Małgorzata Pawłowska-Charyton i Małgorzata Anna Charyton
*Bilety można zamawiać wyłącznie do godz. 20.00 w dniu poprzedzającym wydarzenie.
cena: 119 zł
godz. 10:00 - 13:30
Warsztaty zgodnie z ideą festiwalu łączą sztukę, kulinaria i naturę. Są spotkaniem i wspólnym przygotowaniem strawy, a artystyczny wymiar wydarzenia podkreśli przestrzeń instalacji Plantacja. Warsztaty będą prezentacją możliwości kulinarnych, jakie dają dzikie rośliny i kwiaty ogrodowe. Uczestnicy będą mogli zapoznać się z jadalnymi chwastami – od zbioru na chwastowiskach (próbki darni w skrzyniach), przez własnoręczne tworzenie nowych kompozycji smakowych, po degustację różnych dzikich przysmaków.
Spotkanie rozpocznie zbiór roślin, a skończy dziko-kwiatowa uczta, w cenie warsztatów dodatkowo zupa z chwastów, przystawki z kwiatów i ziół, a na deser tort z chwastów i wino aromatyzowane chwastami. Uczestnikom zapewniamy wszystkie niezbędne materiały i produkty, zalecamy wygodny ubiór.
Małgorzata Pawłowska-Charyton
Projektantka i twórczyni naturalistycznych ogrodów, kwiatożerca i fascynatka dobrej kuchni, urodziła się i mieszka w Białowieży, matka.
Małgorzata Anna Charyton
Etnolożka i przyrodniczka, edukatorka, dziecko lasu wychowane na dobrej kuchni, mieszkanka Supraśla, córka.
Miejsce: Plantacja przy Domu Ludowym w Supraślu