Letnie półkolonie kulinarne dla dzieci

dodane dnia: 2015-05-26 przez: Nieznani Sprawcy Magdalena Korolczuk
Uwaga: impreza już się odbyła.
Termin imprezy:
2015-07-06 - 2015-08-28
Akademia Kulinarna Zmokłej Kury to pierwsze, autorskie letnie półkolonie kulinarne dla dzieci. W trakcie pięciu smacznych i aromatycznych dni młodzi kucharze będą przygotowywać doskonałe smakołyki i zwiedzać pyszne miejsca! Nasi prowadzący znani z serii comiesięcznych warsztatów kulinarnych Zmokłej Kury przygotowali kompletnie nowy program oparty o zdrowe, świeże produkty.

Przygotowaliśmy dwa wakacyjne terminy:
I GRUPA: 6-10 lipca
II GRUPA: 17-21 sierpnia
III GRUPA: 24-28 sierpnia
Godziny: 8.00 – 15.30 (poniedziałek - piątek)

PROGRAM AKADEMII / TEMATY (jednakowe dla wszystkich grup):
1. Chleb: poznanie w praktyce procesu powstawania razowo-żytniego chleba na zakwasie, a w tym: praca z zakwasem, poznanie typów mąk, domowych sposobów wyrabiania chleba i tajemnicy chrupiącej skórki.
2. Fotografia kulinarna, czyli ujęcie ze smakiem: tego dnia nie migamy się tylko łapiemy za aparaty i ruszamy do profesjonalnego studia fotograficznego. Błyskawicznie dowiemy się jak ustawić światła, tła, kompozycję. Jak przygotować prowiant, by nie tylko smakował, ale i wyglądał na zdjęciu. Sprawdzimy ile dla zdjęcia może dać obiektywny obiektyw, a ile photoshop.
3. Anatomia farmy. Odwracamy głodne buzie w stronę wsi. Dowiemy się jak żyją zwierzęta, co jedzą, nakarmimy je i dzięki pasjonatom ze Stajni Zamczysk poznamy ich zwyczaje:
- zajrzymy do ula, zobaczymy jak wygląda w środku i poznamy niezbędne wyposażenie pszczelarza
- w warzywniku dowiemy się co zrobić by rośliny dobrze rosły, czym jest kompost, wysiejemy owies i zabierzemy go do domu!
- w kurniku dowiemy się czy do znoszenia jajek niezbędny jest kogut i dlaczego mówi się, ze kura kwoczy
- owce powitają nas beczeniem, opowiemy o drodze od owcy do wełnianych skarpet
- poznamy zwyczaje królików, dowiemy się co jedzą i damy im siano!
- opowiemy co się robi z końskiego włosia, zwiedzimy profesjonalną stajnię
Na koniec ognisko z kiełbachami!
4. Ciasta, ciasteczka i inne słodkości: tego dnia będzie naprawdę słodko. Od świtu przygotujemy energetyczne batony na drugie śniadanie, które niczym hobbickie lembasy dodadzą nam sił na dalszą cukierniczą podróż.
5. Zioła Wycieczka do ziołowego zakątka na lekcję kuchennej botaniki plus piknik, czyli pichcenie pod gołym niebem.

Zapewniamy:
całodniową opiekę (w godzinach 8.00 – 15.30 od poniedziałku do piątku)
wyjazdy w teren
obiady i drugie śniadania
wszystkie składniki potrzebne do warsztatów, przybory i fartuchy

Koszt: 350 zł
Zapisy: osobiście w Kawiarni Zmokła Kura (ul. Stroma 1a, budynek Pływalni) lub mailowo: kierowniksali@zmoklakura.pl

Dodatkowe informacje pod numerem: 502 090 507
Miejsce imprezy


1285 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39