Najsłodszy dzień roku. Z dżemem czy bez?

2020.02.20 07:22
To już dziś. Długo wyczekiwanych przez wszystkich łakomczuchów tłusty czwartek. Sklepowe półki uginają się od pączków. Z dżemem, toffi, czekoladą, a może na ostro? Każdy ma swojego "faworyta".
Najsłodszy dzień roku. Z dżemem czy bez?
Fot: pixabay.com

Tłusty czwartek - to dzień, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Nawet osoby zazwyczaj liczące kalorie, mogą dziś trochę sobie odpuścić.

W tłusty czwartek nie odmawiajmy sobie pączusia

W tym roku święto wszystkich łakomczuchów przypada na 20. dzień lutego. W kalendarzu chrześcijańskim tzw. tłusty czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Jest to data ruchoma, ponieważ zależy od tego, kiedy wypada Wielkanoc.

Dawniej, w czasach pogaństwa, właśnie tego dnia świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. A celebrowano ten niegdysiejszy zwyczaj, jedząc tłuste potrawy, pijąc wino, a na zagryzkę jedzono pączkami z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną.

Nadziewane pyszności

Dziś podlaskie piekarnie, cukiernie i sklepy wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów. W tłusty czwartek praktycznie wszędzie kupimy smakowite pączki. Coś dla siebie znajdą wielbiciele tradycyjnych wypieków, np. z nadzieniem różanym, jak i te osoby, które preferują tzw. donuts, czyli coraz popularniejsze "pączki z dziurką". Wiele osób tego dnia równie chętnie je też faworki.

O gustach i smakach się nie dyskutuje? Tak podobno mawiają. Najważniejsze, że w tłusty czwartek każdy znajdzie swoją najsmaczniejszą słodkość.

Paulina Górska
24@bialystokonline.pl

1100 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39