Noc Restauracji 2014

dodane dnia: 2014-05-16 przez: dorotaj
Impreza Patronat BiałystokOnline.pl
Noc Restauracji 2014
Uwaga: impreza już się odbyła.
Termin imprezy: 2014-05-30
Zbliża się III Noc Restauracji, podczas której kilka miast bawi się kulinariami, zachęcając do odkrywania nowych, autorskich smaków.

Noc Restauracji 2014 ponownie odbędzie się w Białymstoku, Gdańsku i Poznaniu.
W tym roku jednak, po raz pierwszy w historii, wydarzenie to otwiera się również na pozostałe polskie miasta, dając możliwość poczucia dreszczyku emocji z nocnych łowów smaków jeszcze szerszej grupie Gości.

Tej nocy:
- Restauracje będą otwarte do późnych godzin nocnych (do godz. 2:00 lub do ostatniego gościa).
- Każda restauracja przygotuje porywający pokaz kulinarny prowadzony przez Szefa kuchni.
- Każda restauracja przygotuje specjalne Nocne Danie – dostępne wyłącznie podczas Nocy Restauracji.
- Każda restauracja przygotuje Nocne Menu, składające się z 9 wybranych pozycji – w tym Nocne Danie.

Lista Restauracji
1. Bukiet Smaków - Pstrąg z grilla w ziołach z opiekanymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi – 30 zł.
Live cooking w wykonaniu szefa kuchni - przygotowanie na żywo Nocnego Dania, czyli pstrąga z grilla w ziołach.
Szef kuchni: Mariusz Olszański.
2. Centrum Astoria - Pierś z kaczki z jabłkiem i konfiturą porzeczkową ze złocistymi kopytkami – 28 zł.
Degustacja faszerowanego indyka pieczonego.
Szef kuchni: Halina Muszyńska.
3. Club House - Kaczka z podlaskiej zagrody marynowana w wiśniówce z wiosenną sałatą z truskawkami i sosem balsamicznym – 28 zł.
4. Cristal Restaurant & Bar - Tatar z żubra z wódką Żubrówką – 30 zł.
Live cooking prowadzony przez chefa Petera Vrochopoulosa - przygotowania tataru z żubra.
Szef kuchni: Peter Vrochopoulos.
5. Esperanto café - Indyk z sosem na bazie śliwowicy podany z pieczonym ziemniakiem i podgrzybkami – 24 zł.
6. Folwark Nadawki - Czebureki z sosem czosnkowym (2 szt. 200/150g) podane z kiszoną kapustą - 18zł.
7. Fuks Pizza - Sakiewka podlaska z farszem kresowym podana z ziemniaczkami pieczonymi w ziołach z bukietem warzyw – 22 zł.
Nocne karaoke w sąsiedniej Pruszynce.
8. Gospoda Palce Lizać - Królik z puree z groszku i młodą marchewką.
9. Gospoda Szwejka - Pierś bażanta z duszoną czerwoną cebulą w sosie rozmarynowym – 45 zł.
Szef kuchni: Bogdan Gajewski.
10. Gościnna Kamienica - Golonka DOJLIDAMI USZLACHETNIONA -pieczona w zalewie piwnej – 13 zł/300 g.
Staropolski pokaz grillowania.
11. Hotel Pod Herbem - Gołąbek zapiekany w kociołku – 14 zł.
Szef kuchni: Józef Mierzwiński.
12. Kawelin - Polędwiczka wędzona w sianie z karmelizowanym jabłkiem i domowym boczkiem podana na puree chrzanowym i sosem rozmarynowym  - 27 zł.
13. Pasja - Ozorek wieprzowy w sosie chrzanowym, podany z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym – 14 zł.
Szef kuchni: Teresa Wasielewska.
14. Peper’s - Pierogi z dynią i serem korycińskim oraz soczewicą, okraszone skwareczkami – 24 zł.
Wyrabianie soczewiaków na oczach gości.
15. Pruszynka - Zawijaniec regionalny z farszem podlaskim w sosie myśliwskim podany z ziemniakami opiekanymi w ziołach i bukietem warzyw – 22 zł.
Nocne Karaoke z konkursami i nagrodami.
16. Restauracja Savoy - Carpaccio z gęsi z sałatką z ruccoli – 14 zł.
Pokaz somellierski - 20:00.
Szef kuchni: Zbigniew Łęgowski.
17. Tawerna Grecka PANTEON - Mule - małże w białym winie z warzywami – 26 zł.
Muzyka grecka na żywo.
18. Tokaj - Libacomb czyli gęsie udka nadziane wołowiną, gomboclami z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli – 32 zł.
Występ Sommeliera z Węgier, który przybliży kulturę, historię i sposób doboru wina Egri Bikaver.
19. Trattoria Czarna Owca - Pierogi z ogonami wołowymi.
20. WAKA WAKA Coffee & Shisha Bar - Pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z chilli – 15 zł.
Pokaz tańca brzucha oraz degustacja shotów truskawkowych.
21. Wariatka - Comber z królika z sosem z czerwonej porzeczki z jałowcowymi kopytkami i marchwiowym julienne – 42 zł.
Atelier fotografa ulicznego - retro fotografia dla każdego gościa.
22. Zamek w Tykocinie - Flambirowana Pierś młodego kurczęcia podana na warzywach w sosie z trawy żubrowej – 24 zł.
Wieczór umili pokaz kulinarny Szefa Kuchni Dawida Siniło. Zapewniony transport Białystok-Tykocin-Białystok.
Szef kuchni: Dawid Siniło.

Mapę restauracji, które biorą udział w Nocy Restauracji można znaleśćna stronie: http://nocrestauracji.pl/fileadmin/content/BIALYSTOK2014_MAPA.pdf

Tradycyjnie będzie jeździł zabytkowy autobus "ogórek", który dowiezie mieszkańców do najdalszych restauracji. Oprócz tego bezpłatny autokar powiezie chętnych do Zamku w Tykocinie, który też bierze udział w wydarzeniu.
Rozkład jazdy autobusu można znaleźć na na stronie: http://nocrestauracji.pl/fileadmin/content/rozklad_jazdy2014.jpg

Dodatkowe informacje na stronie: http://nocrestauracji.pl/bialystok.html

Patronat medialny
Portal Miejski BiałystokOnline
Miejsce imprezy
Białystok

1506 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39