Perła za kisiel owsiany, miód, pączki wytrawne, safor... Co najsmaczniejsze? [ZDJĘCIA]

2023.12.13 19:48
Kulinarne nagrody są przyznawane już od ponad 20 lat. Podlasie zdecydowanie ma się czym pochwalić. Tym razem doceniono sześć potraw. Niektóre mają dość zaskakujące połączenia smakowe.
Perła za kisiel owsiany, miód, pączki wytrawne, safor... Co najsmaczniejsze? [ZDJĘCIA]
Fot: Krzysztof Duszyński/UMWP

"Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" to ogólnopolski konkurs z długoletnią tradycją, sięgającą 2001 roku. Laureaci to wystawcy, których produkty istotnie wyróżniają się na tle innych w kraju pod kątem jakości, walorów smakowych i poszanowania tradycyjnych receptur. Do tej pory wyróżniono w sumie 63 regionalne potrawy.

W tym roku mamy sześciu podlaskich laureatów. Czterech spośród nich w środę (13.12) przygotowało swoje przysmaki do degustacji. W Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej uczestniczyła między innymi Katarzyna Ancipiuk, dyrektor placówki, Mirosława Jaroszewicz-Łojewska, sekretarz województwa podlaskiego oraz Andrzej Pleszuk, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich urzędu marszałkowskiego.

– My wiemy, że te wszystkie potrawy mają ogromną tradycję i łączą pokolenia. Samorząd województwa chce, aby ta tradycja kulinarna, jako część dziedzictwa kulturowego, była podtrzymywana, pielęgnowana i aby świat o niej się dowiedział – mówiła Mirosława Jaroszewicz-Łojewska. – Serdecznie wam dziękuję za to, co robicie i gratuluję wspaniałej nagrody. Jesteście prawdziwymi perłami – dodała.

PODLASKIE PERŁY 2023:

Tadeusz Kruszewski "Pasieka Majowa" (Szepietowo, pow. wysokomazowiecki)

Doświadczony pszczelarz z Szepietowa, który oprócz własnej pasieki zajmuje się także pszczołami Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Jednak to jego własne pszczoły wyprodukowały miód uhonorowany "Perłą".

Tadeusz Kruszewski swoje ule stawia na terenach nadbużańskich, przy polach zaprzyjaźnionych rolników, ale też przy lasach i zakątkach leśnych. Współpracuje także z urzędem marszałkowskim przy promowaniu marki "Miód Podlaski".

– Dlaczego jest inny niż pozostałe miody? Bo miejsce, gdzie powstaje, jest unikatowe. To tereny bogate w roślinność kwitnącą, rośliny tradycyjne, ale też bardzo duże ilości chwastów i ten miód nadbużański ma zupełnie inny smak – mówił pszczelarz podczas uroczystości.

Podlaskie Perły 2023


Helena Koroluk/Stowarzyszenie "Moszczonka" w Moszczonie Pańskiej (Moszczona Pańska, gm. Nurzec-Stacja, pow. siemiatycki)

"Perła" za kisiel owsiany to kolejne uhonorowanie tej wiekowej, tradycyjnej potrawy. Kisiel owsiany w ubiegłym roku wpisano na "Listę Produktów Tradycyjnych" Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi właśnie przez Stowarzyszenie Moszczonka. To bardzo aktywna grupa mieszkańców wsi. Są laureatami wielu konkursów organizowanych przez samorząd województwa, a także konkursu "Inicjatywa Społeczna", której organizatorem jest Wojewoda Podlaski. Korzystają też z funduszy krajowych przeznaczonych dla organizacji pozarządowych.

Jak zdradziła Helena Koroluk, kisiel z Moszczony Pańskiej jest naprawdę smaczny i to dzięki płatkom owsianym, które zastąpiły owies.

Podlaskie Perły 2023


Marta Grygoruk / Koło Gospodyń Wiejskich w Hołodach "Hołodzianki" (Hołody, gm. Bielsk Podlaski, pow. bielski)

Pączki z kapustą i grzybami zdobyły serca nie tylko jurorów, ale wielu gości poznańskich targów, na których były prezentowane. KGW Hołodzianki słyną ze swoich umiejętności kulinarnych i artystycznych, bo nie tylko gotują, ale też promują rękodzieło. W swojej wsi organizują wiele spotkań integrujących pokolenia, chętnie wspierają społeczne działania na rzecz mieszkańców swojej gminy, biorą też udział w wojewódzkich i ogólnopolskich konkursach skierowanych do Kół Gospodyń Wiejskich.

– To u nas tradycyjna potrawa, którą się robi w dzień Wigilii Bożego Narodzenia. Ciasto jest podobne do tego, z jakiego robi się pączki nadziewane marmoladą, natomiast farsz jest wytrawny: kiszona kapusta i grzyby – wyjaśniały Marta Grygoruk i Irena Aleksiejuk.

Panie podkreślały, że ta postna potrawa serwowana przez ich babki i prababki do dziś w rejonach Bielska Podlaskiego znajduje miejsce na stole wigilijnym. Cieszy się uznaniem smakoszy, nawet tych najmłodszych. Dla KGW Hołodzianki była to pierwsza tak prestiżowa nagroda.

– Wielkie zaskoczenie, wielka radość, no i duma – mówiły laureatki.

Podlaskie Perły 2023


Koło Gospodyń Wiejskich w Radziłowie (Radziłów, gm. Radziłów, pow. grajewski)

Jedno z najbardziej uhonorowanych pod względem kulinarnym kół w regionie. Mają już "Perły" na swoim koncie, a teraz przywiozły aż dwie - za jaziowe nóżki oraz safora i pierogi ze szczupakiem. KGW w Radziłowie specjalizuje się w potrawach tradycyjnych, ściśle związanych z ich subregionem. Stawia na ryby słodkowodne, popularne w kuchni mieszkańców ich gminy z uwagi na sąsiedztwo rzek. Stale podnosi poprzeczkę swoich działań, biorąc udział w regionalnych i ogólnopolskich konkursach, w programach telewizyjnych, ale też wciąż się uczy, korzystając z różnych warsztatów i szkole.

– Jaź to biebrzańska ryba zatapiana w occie ze względu na dużą ilość ości. W ten sposób ją przetwarzamy, żeby ości zmiękły, wtedy ryba jest łatwiejsza do spożycia. Natomiast safor to rybny rosół, do którego zaserwowały pierogi nadziewane szczupakiem – tłumaczyła Agnieszka Chrzanowska.

Podlaskie Perły 2023


Rafał Dyczewski - Zakład Mięsny Spółka Jawna "Dyczewscy" (Suwałki, pow. suwalski)

To producent wędlin z olbrzymim doświadczeniem i pasją, które odziedziczył po obojgu rodzicach. Masarnia rodziny Dyczewskich istnieje na rynku suwalskim od lat 80., z rodzinnych receptur korzysta do dziś. "Korona weselna" także pochodzi z zapisków jego śp. taty, a jej wprowadzenie na rynek spotkało się z bardzo dobrym przyjęciem. To produkt premium na wyjątkowe uroczystości i wydarzenia typu wesela, chrzciny, jubileusze.

Regina Pik "Reni Ciasta Domowe" (Puńsk, pow. sejneński)

To kolejna "Perła" w kolekcji pani Reginy Pik. Jej ciasta, a zwłaszcza Tort Napoleon, Sękacz, a także Mrowisko – uhonorowane w tej edycji konkursu, są słynne nie tylko w Puńsku i Suwałkach, ale w całym kraju, a nawet poza nim. Regina Pik swoją cukierniczą pracownię prowadzi w Puńsku, korzysta z doświadczeń i receptur rodzinnych, a także czerpie z tradycji litewskiej i polskiej. Jednak wiele jej ciast, które ma w swojej ofercie to wypieki całkowicie jej autorstwa – bo cukiernictwo to jej prawdziwa pasja!

Ewa Reducha-Wiśniewolska
ewa.reducha@bialystokonline.pl

982 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39