821 osób online

Rodos: odwiedź wyspę i poznaj jedną z najstarszych tradycji kulinarnych na świecie

dodane dnia: 2019-10-29 przez: Marek Masalski
Termin promocji: 2019-10-29 - 2059-07-26
Pogoda coraz bardziej daje się we znaki, dlatego czas pomyśleć o krótkich wakacjach. Jednym z najbardziej atrakcyjnych kierunków o tej porze roku jest wyspa Rodos. Wczasy last minute to natomiast świetna okazja do poznania jednej z najstarszych tradycji kulinarnych na świecie! Sprawdź ofertę TUI i nie czekaj, aż ktoś inny pojedzie za ciebie na niepowtarzalne wakacje!
 
Według danych specjalistów TUI od wielu lat jednym z najchętniej wybieranych kierunków na jesienne wakacje jest Grecja. Rodos to z kolei jedna z dwóch (obok Krety) najczęściej odwiedzanych wysp na Morzu Egejskim. Jej powierzchnia wynosi 1,4 km², co sprawia, że jest największa w archipelagu Dodekanezu (archipelagu Sporadów Południowych). Nazwa wyspy wywodzi się od pochodzącego z greki słowa oznaczającego hibiskus.  Wyspa Rodos jest położona w administracji zdecentralizowanej Wyspy Egejskie, w regionie Wyspy Egejskie Południowe, w jednostce regionalnej Rodos i w gminie Rodos (za: Wikipedia). Choć Rodos leży na granicy Europy i Azji, geograficznie jest uznawana za wyspę azjatycką. Jej interesująca historia, architektura oraz przede wszystkim kuchnia co roku przyciągają tysiące turystów chcących poznać ten zakątek świata.

Rodos – atrakcje na wyspie

Wyspa Rodos jest niezwykle atrakcyjna pod względem turystycznym, co sprawia, że każdego roku pojawiają się na niej tysiące osób z całego świata. Na uwagę bez wątpienia zasługuje wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO średniowieczna starówka stolicy (Rodos). Chętnie odwiedzane jest również nowoczesne centrum hotelowo-rozrywkowe. To jednak nie wszystkie atrakcje miasta Rodos. Wakacje na wyspie mogą być bowiem urozmaicone o wycieczkę do oddalonej zaledwie o 20 km Turcji. Z portu w Rodosie można udać się na wycieczkę do tureckiego kurortu Marmaris. Na osoby, które nie chcą opuszczać wyspy w trakcie urlopu, czekają liczne lokalne atrakcje. Na Rodos znajduje się wiele zamków (ruiny oraz częściowo lub całkowicie zrekonstruowane), klasztorów i świątyń. Ponadto w czasie pobytu na wyspie warto udać się na wschodnie wybrzeże, które słynie z piaszczystych, suchych i osłoniętych od wiatrów plaż. W tej części Rodos (miasto Faliraki) morze jest przeważnie bardzo spokojne, dlatego tutejsze plaże są chętnie odwiedzane przed rodziny z dziećmi. Nieco dalej na południe znajduje się z kolei słynna kamienista plaża w Lindos. To miejsce jest znane z wyjątkowo ciepłej wody. Zachodnia strona wyspy Rodos spodoba się miłośnikom sportów wodnych (morze jest tu bardziej niespokojne) i amatorom spacerów po kamienistych plażach. Ta część jest też bardziej zielona, co spodoba się osobom lubiącym przyrodę. Wnętrze wyspy i jej południowe krańce pełne są natomiast małych wiosek o specyficznym greckim klimacie. Można tu znaleźć liczne tawerny i niepowtarzalne rodyjskie potrawy.
Wybierasz się na Rodos? Wakacje będą niezapomniane, jeśli skorzystasz z poradnika TUI o Rodos – last minute https://www.tui.pl/wypoczynek/grecja/rodos.

Kuchnia Rodos – wczasy dla kubków smakowych

Izabela Panopulos, autorka książki „Dziennik emigrantki” podkreśla wyjątkowość kuchni rodyjskiej i jest przekonana, że doznania kulinarne to jeden z najważniejszych elementów wakacji na Rodos. Według mieszkanki tej wyspy tamtejsze potrawy są niepowtarzalne. Co ciekawe, kuchnia rodyjska to jedna z najstarszych tradycji kulinarnych na świecie. Ma swoje korzenie w doryckiej Rodos. W tym czasie najistotniejszą rolę w wyżywieniu wyspy miało zboże, na którym opiera się współczesna kuchnia rodyjska. Trzeba jednak zauważyć, że sposoby przyrządzania potraw ewoluują i są dostosowywane do zmian historycznych, politycznych oraz gospodarczych, dlatego kuchnia wyspy Rodos zmieniała się z czasem, jednak elementy tradycyjne wciąż są w niej niezwykle silne i zauważalne.
Kuchnia wyspy Rodos – atrakcje na talerzu
Wakacje na Rodos to okazja do spróbowania wielu ciekawych potraw. Kuchnia wyspy jest pożywna, prosta i przede wszystkim zdrowa. Nie brak w niej bogatych w witaminy warzyw, aromatycznych ziół i polecanych przez dietetyków ryb oraz owoców morza. Kuchnia rodyjska to jednak nie tylko ceniony element kuchni śródziemnomorskiej. To przede wszystkim bogactwo smaków i niepowtarzalne doznania kulinarne. Co zatem znajduje się na rodyjskim talerzu?

Zboże

Zboża od zawsze odgrywały niezwykle ważną rolę w rolnictwie Rodos, dlatego receptury oparte na różnego rodzaju ziarnach oraz ich przetworach to kwintesencja kuchni rodyjskiej. Podstawą diety Rodyjczyków jest zatem chleb. Tradycyjnie był wypiekany w domach, w specjalnych ceglanych piecach opalanych drewnem. Obecnie wiele rodzin nadal kultywuje tę tradycję, chociaż pieczywo przygotowane w ten sposób jest także dostępne w sklepach. Zboże było (i jest nadal) wykorzystywane w produkcji makaronów, które są najczęściej podawane z roślinami strączkowymi (fasola, soczewica, ciecierzyca), a nieco rzadziej z mięsem. Co ciekawe, w kulturze rodyjskiej makaron z pastą Tahini jest polecany kobietom karmiącym piersią. Ponadto zboża są wykorzystywane w kuchni Rodos pod postacią kasz. Najbardziej popularna jest pligouri (kasza bulgur) wytwarzana na Południu wyspy.

Sezam

Do najbardziej popularnych roślin uprawianych na wyspie Rodos należy sezam. Ze względu na liczne pola stał się ważnym elementem kuchni rodyjskiej. Sezam jest podstawą pasty Tahini, z której wytwarza się słodkie ciasteczka, pieczywo i placki (tzw. tahinopites). Ponadto pasta sezamowa służy za bazę wielkopostnej zupy, jest dodawana do potraw wytrawnych i ryb. Specjalnością Rodos jest melekouni, czyli przekąska przypominająca znane w Polsce sezamki. W przepisie na ten deser znajdują się: sezam, miód oraz liczne przyprawy (m.in. cynamon i kumin).

Winorośl

Rodos ma najdłuższe i najmniej deszczowe lato ze wszystkich greckich wysp, dlatego słynie z uprawy winorośli. Winogrona są natomiast filarem lokalnego przemysłu winiarskiego. Na wyspie wytwarza się zatem różne rodzaje wina, które są cenione na całym świecie. Liście winorośli służą także do przygotowywania potrawy przypominającej polskie gołąbki.

Oliwa

Bez wątpienia jednym z najważniejszych i najbardziej rozpoznawalnych składników kuchni rodyjskiej jest oliwa. Gaje oliwne pokrywają bowiem pokaźne połacie wyspy, a zbiory oliwek trwają od listopada do lutego. Unikalność tutejszej oliwy potwierdzają liczne certyfikaty i atesty. Należy do nich m.in. Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Warzywa i owoce

Podstawą dań kuchni rodyjskiej są warzywa. Na talerzach królują więc: pomidory, cebula, czosnek, bakłażany, dynia, cukinia, a także papryka. W kuchni wyspy Rodos nie brak także owoców. Najbardziej charakterystyczne są soczyste arbuzy uprawiane w Apolakki. Ten region znany jest też z uprawy ziemniaków i pomidorów.

Mięso i rośliny strączkowe

Mięso nie jest najważniejszym składnikiem kuchni rodyjskiej, chociaż znajduje się w wielu przepisach z Rodos. Na wyspie najczęściej jada się je w okolicach świąt. W okresie Wielkanocy przyrządza się jagnięcinę, od Bożego Narodzenia do początku Wielkiego Postu jest jadana wieprzowina, a w pozostałych miesiącach – kozioł.
Ze względu na nieduże spożycie mięsa w kuchni rodyjskiej nie brak dań opartych na roślinach strączkowych. Popularne są przede wszystkim: zupa z fasoli, zapiekana ciecierzyca, zupa z soczewicy, klopsiki z ciecierzycy, soczewica z ryżem czy pasta z żółtego grochu albo z cieciorki.

Ryby i owoce morza

Chętnie jadane współcześnie ryby i owoce morza pojawiły się w kuchni Rodos dopiero w okresie późnego średniowiecza. Obecnie popularnością cieszą się także owoce morza, a typowe dania to, np. nadziewane kalmary, ośmiornice gotowane w sosie winnym czy krewetki i sardynki w liściach winogron.

Zioła i przyprawy

Charakteryzując kuchnię Rodyjczyków, nie można pominąć typowych dla dań wyspy ziół. Potrawy z Rodos są bowiem wyjątkowo aromatyczne. Dodaje się do nich, m.in. kminku, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, oregano, estragonu i mięty. W słodkich potrawach można wyczuć nutę cytryny, wanilii oraz machlepi.
Wyspa Rodos to świetny kierunek na wakacje last minute. Urlop w tej części świata spodoba się nie tylko miłośnikom Grecji. Rodos to również doskonałe miejsce na kulinarne wycieczki. Jesienne wakacje będą więc pełne smaku i niezapomnianych wrażeń.
Miejsce promocji
Promocje, oferty

Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2020 CMG, Białystok
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39
zamknij X
TA STRONA UŻYWA COOKIES. Dowiedz się więcej o celu ich używania i polityce cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.