404 osób online

Technikum Gastronomiczne - Zespół Szkół Gastronomicznych

ul. Knyszyńska 12
15-702 Białystok

tel. 85 651 38 54
Czynne: PN - PT: 8.00 - 16.00
Karty płatnicze: nie
Ilość wyświetleń: 35244

Zespół Szkół Gastronomicznych to szkoła, w której łączymy wieloletnią tradycję, związaną z praktycznym kształceniem młodzieży i promującą kuchnię polską, regionalną oraz europejską z nowoczesną ofertą edukacyjną. Proponowane przez nas kierunki kształcenia wychodzą naprzeciw wymaganiom współczesnego rynku pracy. Zajęcia prowadzi wykwalifikowana, doświadczona kadra nauczycieli, bardzo dobrze przygotowująca do egzaminów zewnętrznych. Od wielu lat szkoła znajduje się w czołówce rankingu szkół zawodowych w regionie i kraju.

Zespół Szkół Gastronomicznych realizuje projekt ,,Gastronomik Białystok. Przepis na Sukces!”, którego założeniem jest podniesienie poziomu kształcenia zawodowego w dziedzinie gastronomii na terenie Białostockiego Obszaru Funkcjonalnego oraz dostosowanie go do oczekiwań i potrzeb regionalnego rynku pracy.

ZSG posiada nowoczesną i doskonale wyposażoną bazę dydaktyczną w regionie, pracownie komputerowe oraz centrum multimedialne. W skład szkoły wchodzą również biblioteka, czytelnia, sala gimnastyczna, siłownia, boisko wielofunkcyjne, stołówka i bufet. Swoje pasje i umiejętności praktyczne młodzież rozwija i nabywa w Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 3, które jest częścią Zespołu Szkół Gastronomicznych. Młodzież spoza Białegostoku znajduje zakwaterowanie w bursie szkolnej oraz internatach na terenie miasta.

Szkoła od wielu lat współpracuje z firmami branży gastronomiczno - hotelarskiej. Nasi absolwenci są poszukiwanymi pracownikami w renomowanych restauracjach, hotelach na terenie regionu, kraju i za granicą. Uczniowie już w trakcie nauki znajdują zatrudnienie. Pozwala im to na szybkie wejście na rynek pracy, praktyczne rozwijanie swoich umiejętności oraz niezależność.

Kursy podnoszące kwalifikacje i umiejętności (w ramach projektu Gastronomik- Białystok przepis na sukces):

  • kuchnia molekularna,
  • nowe technologie w gastronomii,
  • Carving,
  • barista,
  • barman,
  • kelner - mistrz sugestii,
  • torty w stylu angielskim,
  • dekoracje z karmelu,
  • figurki marcepanowe,
  • ryby i owoce morza,
  • desery,
  • kuchnia bankietowa,
  • kurs na prawo jazdy kategorii B,
  • kursy językowe,
  • wycieczki zawodowe,
  • płatne staże u pracodawców,
  • spotkania z pracodawcami,
  • konferencje zawodowe.

W szkole funkcjonują również sekcje sportowe, w tym:

  • lekkoatletyka
  • piłka siatkowa
  • piłka ręczna
  • sekcja sportów siłowych i karate
  • futsal
  • piłka koszykowa

PLANOWANE KLASY w roku szkolnym 2020/2021

TECHNIKUM GASTRONOMICZNE:
- technik usług kelnerskich,
- technik żywienia i usług gastronomicznych.

BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA:
- kucharz,
- cukiernik.

BRANŻOWA SZKOŁA II STOPNIA:
- technik żywienia i usług gastronomicznych,
- technik technologii żywności.

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej oraz chcących zdobyć dobrze płatny i poszukiwany na rynku pracy zawód.

TECHNIK USŁUG KELNERSKICH
Technik usług kelnerskich to zawód, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy. Spowodowane jest to rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi oraz organizowaniem przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu.

CUKIERNIK
Cukiernik to osoba obdarzona kulinarną pasją, zmysłem smaku i bogatą wyobraźnią. Trudno o lepsze uwieńczenie ważnych uroczystości niż misternie zdobiony tort czy kolorowe muffiny. Praca cukiernika to przede wszystkim wytwarzanie wszelkiego rodzaju smakołyków – ciast, ciasteczek, czekolad, a także finezyjnie dekorowanych tortów i innych deserów, które powinny nie tylko rozpieszczać podniebienia klientów, ale również zachwycać ich swoim wyglądem.

KUCHARZ
Kucharz jest to zawód dla osób z powołaniem, trudno bowiem osiągnąć dobre rezultaty nie posiadając talentu kulinarnego i nie podchodząc do tego zajęcia z prawdziwą pasją.

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
Technik technologii żywności zajmuje się wytwarzaniem różnorodnych produktów spożywczych. Nadzoruje przebieg produkcji na stanowiskach pracy, od przyjęcia surowców do zakładu, aż do uzyskania gotowych wyrobów.

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej oraz chcących zdobyć dobrze płatny i poszukiwany na rynku pracy zawód. Uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi zorganizować kompleksowo obsługę imprez gastronomicznych. Zajmuje się także przygotowywaniem pełnych posiłków, zarówno codziennych jak i okolicznościowych.

Technikum Gastronomiczne - Zespół Szkół Gastronomicznych
W przypadku kontaktu z firmą (instytucją) prosimy o poinformowanie, że dane znalazłeś na BiałystokOnline.pl.
Pomoże to w promowaniu Internetu jako efektywnego medium. Dziękujemy!
GALERIA
Brak informacji.
Brak informacji.
Brak informacji.
Brak informacji.
OPINIE
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2020 CMG, Białystok
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39
zamknij X
TA STRONA UŻYWA COOKIES. Dowiedz się więcej o celu ich używania i polityce cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.