444 osób online

Bakteria w pieprzu z Białegostoku. GIS ostrzega

2019.11.07 07:51
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed pieprzem mielonym z Białegostoku. Sprawdź, w których partiach wykryto bakterię.
Bakteria w pieprzu z Białegostoku. GIS ostrzega
Fot: GIS

Niektóre partie mielonego pieprzu firmy Agnex zostały wycofane z obrotu.

"W próbkach pieprzu czarnego mielonego zbadanego w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" - czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Wycofaniu podlegają następujące partie:

- pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021,
- pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021,
- pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021,
- pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6, data minimalnej trwałości 03.2021.

Jak podaje GIS, w trakcie kontroli urzędowej w firmie Agnex pobrano do badań próbki pieprzu czarnego mielonego, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021. W 1 z 5 badanych próbek stwierdzono obecność bakterii Salmonella.

Paulina Górska
24@bialystokonline.pl

Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2019 CMG, Białystok
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39
zamknij X
TA STRONA UŻYWA COOKIES. Dowiedz się więcej o celu ich używania i polityce cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.