POLECAMY
Pierogi - znana i lubiana potrawa na całym świecie. Z różnym nadzieniem, o różnych kształtach. W Polsce to tradycyjne danie gości na wielu stołach. W weekend (23-25.07) będzie można skosztować pierogów polskich, hiszpańskich, japońskich, tybetańskich czy hinduskich.
Właściwie każdy ma swój przepis na pierogi. Nieraz przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, najlepsze są domowe, przygotowywane z pietyzmem i starannością. Każdy ma także swoje ulubione: ruskie, z kapustą i grzybami, na słodko. Dzięki Festiwalowi Pierogów Świata, który odbędzie się od piątku (23.07) do niedzieli (25.07) w Atrium Biała będzie można rozsmakować się w pierogach niemal z każdego zakątka Ziemi. W zależności od kraju są one inaczej przygotowywane. Nadziewane owocami, warzywami, mięsem, serem czy ziemniakami, zawijane w ciasto z różnego rodzaju mąk, również bezglutenowych, doprawiane na słodko i ostro, gotowane, smażone lub pieczone - możliwości jest właściwie nieskończona liczba. Podczas Festiwalu nie zabraknie tradycyjnych, domowych polskich pierogów z sezonowymi farszami, indyjskich samos, chińskich baobao, tybetańskich momo, włoskich calzone, gruzińskich chinkali, tureckich sigara, japońskich – gyoza, wietnamskich – hacao, gotowanych na parze i przygotowanych z mąki ryżowej, koreańskich mandu nadziewanych pikantną kapustą pekińską kimchi czy hiszpańskiej empanady z owocami morza lub chorizo. Festiwal ma formę targu, który tętni kolorami i zapachami. SZCZEGÓŁY Możecie u nas wygrać vouchery na festiwalowe dania: KONKURS
Anna Kulikowska
anna.kulikowska@bialystokonline.pl
Sport 15:32
Aktualności 2025.10.31 17:00
Praca 2025.10.31 15:00
Kryminalne 2025.10.31 14:30
Kultura i Rozrywka 2025.10.31 13:50
Aktualności 2025.10.31 12:10
Sport 2025.10.31 11:30
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji