926 osób online

Białystok stanie się kulinarną stolicą świata! [KONKURS]

2021.07.20 14:44
Pierogi - znana i lubiana potrawa na całym świecie. Z różnym nadzieniem, o różnych kształtach. W Polsce to tradycyjne danie gości na wielu stołach. W weekend (23-25.07) będzie można skosztować pierogów polskich, hiszpańskich, japońskich, tybetańskich czy hinduskich.
Białystok stanie się kulinarną stolicą świata! [KONKURS]
Fot: Pixabay.com

Właściwie każdy ma swój przepis na pierogi. Nieraz przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, najlepsze są domowe, przygotowywane z pietyzmem i starannością. Każdy ma także swoje ulubione: ruskie, z kapustą i grzybami, na słodko.

Dzięki Festiwalowi Pierogów Świata, który odbędzie się od piątku (23.07) do niedzieli (25.07) w Atrium Biała będzie można rozsmakować się w pierogach niemal z każdego zakątka Ziemi. W zależności od kraju są one inaczej przygotowywane. Nadziewane owocami, warzywami, mięsem, serem czy ziemniakami, zawijane w ciasto z różnego rodzaju mąk, również bezglutenowych, doprawiane na słodko i ostro, gotowane, smażone lub pieczone - możliwości jest właściwie nieskończona liczba.

Podczas Festiwalu nie zabraknie tradycyjnych, domowych polskich pierogów z sezonowymi farszami, indyjskich samos, chińskich baobao, tybetańskich momo, włoskich calzone, gruzińskich chinkali, tureckich sigara, japońskich – gyoza, wietnamskich – hacao, gotowanych na parze i przygotowanych z mąki ryżowej, koreańskich mandu nadziewanych pikantną kapustą pekińską kimchi czy hiszpańskiej empanady z owocami morza lub chorizo.

Festiwal ma formę targu, który tętni kolorami i zapachami. SZCZEGÓŁY

Możecie u nas wygrać vouchery na festiwalowe dania: KONKURS

Anna Kulikowska
anna.kulikowska@bialystokonline.pl

Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2021 CMG, Białystok
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39
zamknij X
TA STRONA UŻYWA COOKIES. Dowiedz się więcej o celu ich używania i polityce cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.