662 osób online

Chodźmy do restauracji. Co przygotowały lokale na Restaurant Week?

2018.04.16 07:58
18 wyselekcjonowanych, autorskich restauracji weźmie udział w kolejnej białostockiej odsłonie Restaurant Week. Festiwal odbędzie się w dniach 18-30 kwietnia.
Chodźmy do restauracji. Co przygotowały lokale na Restaurant Week?
Fot: Restaurant Week

Zapowiada się prawdziwe święto dla miłośników dobrego jedzenia. Organizatorzy imprezy nazywają Restaurant Week festiwalem najlepszych restauracji. Zjeść będzie można dania specjalnie przygotowane na tę okazję. Festiwal to także szansa na odkrycie zupełnie nowych smaków.

Specjalnie wybrane lokale

Do kwietniowej odsłony festiwalu zostało zaproszonych 18 starannie wyselekcjonowanych, najlepszych, autorskich restauracji z naszego miasta i okolic. Są to: Bistro Dobra Zmiana, Cristal Restaurant & Bar, Forma, Kawelin, Kwestia Czasu, Lipowa 12, Maho Sushi, Mandarino Pizza & Pasta & Vino, Na Serio, Panteon Tawerna Grecka, Pawilon Towarzyski, Świętojańska 21, Tanoshii Japanese Restaurant & Sushi Bar, Tokaj, Wielki Gatsby, Zamek w Tykocinie, Browar Stary Rynek i Horyzont.

Każdy z lokali będzie oferował gościom specjalnie skomponowane trzydaniowe menu (przystawka, danie główne i deser) w festiwalowej cenie 49 zł.

Popisowe menu festiwalowe

Restauracje przygotują dla gości niecodzienne menu. Na przystawkę będzie można zjeść m.in. biały krem z czarnej rzepy, tofu marynowane wosie moho z sałatką z pomidorów i granata, zupę krem minestrone, tatar ze strusia podany z majonezem z rydzów, musztardą dijon oraz marynatami czy młodą kapustę, szarpaną jagnięcinę i pastę z wędzonej papryki.

Wśród dań głównych są: jagnięcina na jabłkowo-pasternakowym puree, duszone rydze, udziec z jelenia w sosie z jałowca z puree z bobu i burakiem confit, czarny makaron tagliatelle z owocami morza czy stek z rekina, sałatka z fenkułów i sos holenderski aromatyzowany skorupiakami.

Jeśli chodzi zaś o desery, wybrać można: mus z białej czekolady z trawą żubrową, smażone lody z owocami, panna cottę, sękacz czy semifredo z migdałami w karmelu i sosem truskawkowym.

Jak wziąć udział?

Żeby uczestniczyć w Restaurant Week, trzeba dokonać rezerwacji za pośrednictwem strony internetowej restaurantweek.pl. Należy wybrać "Białystok", następnie kliknąć w wybraną restaurację i postępować zgodnie z poleceniami. Po opłaceniu rezerwacji otrzymamy kupon rezerwacyjny na konkretny dzień i konkretną godzinę. Należy się z nim udać do lokalu.

Warto pamiętać, że na wizytę w lokalu mamy 90 minut. Po upływie tego czasu będą już czekać następni goście. To gwarantuje równe szanse na wymarzone doświadczenia restauracyjne dla każdego.

Jedenasta edycja festiwalu odbędzie się pod hasłem "Chodźmy do restauracji!". Szefowie kuchni ponad 400 najlepszych lokali w kraju zaproszą do stołu mieszkańców ponad 30 polskich miast. W Białymstoku festiwal odbędzie się już po raz czwarty.

Portal BiałystokOnline patronuje wydarzeniu.

Szczegóły: Restaurant Week

Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2018 CMG, Białystok
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39
zamknij X
TA STRONA UŻYWA COOKIES. Dowiedz się więcej o celu ich używania i polityce cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.