878 osób online

GIS ostrzega przed salmonellą. Wycofano niektóre partie jajek

2019.10.09 13:08
GIS wycofał jaja z chowu na wolnym wybiegu. W produkcie wykryto pałeczki Salmonelli.
GIS ostrzega przed salmonellą. Wycofano niektóre partie jajek
Fot: GIS

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że spożycie określonych partii jaj jest potencjalnie groźne dla zdrowia. GIS poinformował we wtorek (8 października) o stwierdzeniu obecności bakterii Salmonella enteritidis w próbkach z kurnika K-16. Producentem jest przedsiębiorstwo Gallus (Manieczki, ul. Wybickiego 10, 63-112 Brodnica).

Chodzi o produkt Jaja z chowu na wolnym wybiegu, oznakowane kodem na skorupce: 1PL 30261302 W-WYBIEG, a dokładniej o kilka partii:

nr partii: 11.09.2019 / najlepiej spożyć przed: 08.10.2019,

nr partii: 15.09.2019 / najlepiej spożyć przed: 12.10.2019,

nr partii: 16.09.2019 / najlepiej spożyć przed: 13.10.2019,

nr partii: 20.09.2019 / najlepiej spożyć przed: 17.10.2019,

nr partii: 21.09.2019 / najlepiej spożyć przed: 18.10.2019.

"Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia" - czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał decyzję (z dnia 27 września) nakazującą firmie GALLUS Sp. z o.o. wycofanie z obrotu partii jaj wyprodukowanych na fermie zlokalizowanej w Manieczkach, pochodzących z kurnika K-16.

Jak informuje GIS, jednocześnie decyzja zawiera zakaz wprowadzania do obrotu jaj pochodzących z należącego do podmiotu kurnika K-16, zniesionych od 23 sierpnia 2019 roku.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj.

Paulina Górska
24@bialystokonline.pl
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2019 CMG, Białystok
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39
zamknij X
TA STRONA UŻYWA COOKIES. Dowiedz się więcej o celu ich używania i polityce cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.