690 osób online

Gliceryna - cudowne działanie. Jakie?

2019.08.07 07:44
Gliceryna to jedna z najpopularniejszych substancji o szerokich właściwościach. Jakie zastosowanie ma w pielęgnacji oraz kto powinien ją stosować?
Gliceryna - cudowne działanie. Jakie?
Fot: pixabay.com

Gliceryna jest substancją, która często występuje w składzie kosmetyków. Przede wszystkim dobrze wpływa na ich konsystencję oraz pozytywnie działa na skórę, włosy i paznokcie. Jej zawartość w kosmetykach ułatwia rozprowadzenie na skórze. Jak stosować glicerynę kosmetyczną?

Gliceryna - właściwości i zastosowania

Gliceryna, zwana również glicerolem, to alkohol trójwodorotlenowy. Powstaje jako produkt uboczny zmydlania tłuszczów. Może być naturalna (pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego) lub sztuczna (wytwarzana z propylenu). To gęsta, bezbarwna i bezwonna ciecz o słodkawym smaku.

Głównym źródłem gliceryny roślinnej jest olej palmowy lub kokosowy. W śladowych ilościach występuje także w niektórych owocach i warzywach. Produkują ją również nerki i wątroba człowieka.

Gliceryna znalazła głównie zastosowanie w kosmetyce jako główny składnik wielu kosmetyków. W kremach nawilżających do twarzy i ciała wpływa pozytywnie na nawilżenie skóry, które może się utrzymywać do 24 godzin. Dodatkowo poprawia jej elastyczność i gładkość.

Podobną funkcję spełnia w preparatach do cery dojrzałej. Skóra staje się bardziej elastyczna i napięta, a dzięki temu zmarszczki są mniej widoczne. W produktach tego typu gliceryna przyśpiesza proces regeneracji naskórka i perfekcyjnie nawilża odwodnioną, przesuszoną skórę twarzy.

Używając jej do stóp i rąk, zmiękcza i łagodzi, dzięki czemu dobrze wpływa na podrażnienia na skórze. Zimą również warto się w nią zaopatrzyć, bo doskonale chroni przed wiatrem i niską temperaturą.

Wskazane jest stosowanie gliceryny na słabe i wypadające włosy. Szczególnie zregeneruje rozdwojone końcówki. Możemy ją bardzo łatwo dostać. W drogeriach jest mnóstwo produktów, a w aptece dostaniemy ją w czystej postaci. Warto dodać ją do kosmetyków, których używamy na co dzień, np. maski do włosów, odżywki.

Większość używanej przemysłowo gliceryny jest produkowana syntetycznie. Jednak sposób jej wytworzenia nie ma negatywnego wpływu na zdrowie. W składzie kosmetyków widnieje pod nazwą "Glycerin".

Glicerynę stosuje się również w farmaceutyce (produkcja leków przeczyszczających), przemyśle spożywczym (konserwant), garbarskim (wysuszanie skóry) czy nawet farbiarskim (produkcja barwników).

Czy są jakieś przeciwwskazania?

Mimo że gliceryna nie jest toksyczna dla naszego organizmu, mogą wystąpić przypadki uczuleń. Jednak taka reakcja, zależy od wrażliwości naszej skóry. Dla niektórych kosmetyki z gliceryną są bezpieczniejsze niż te z parafiną.

Należy również zwracać uwagę na stężenie gliceryny - optymalna wartość mieści się w przedziale od 5 do 15%, wtedy zapewnia właściwe nawilżenie skóry. Gdy stanowi ponad 25% składu całego produktu, zaczyna mieć działanie odkażające i wysuszające (nałożona w dużej ilości i w takim stężeniu chłonie wodę z głębszych warstw naskórka i blokuje pobieranie wody z otoczenia).

Joanna Skarżyńska
24@bialystokonline.pl
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2019 CMG, Białystok
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39
zamknij X
TA STRONA UŻYWA COOKIES. Dowiedz się więcej o celu ich używania i polityce cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.