906 osób online

Kolejny patent dla pracowników UwB

2016.02.17 07:25
Wynalazek opracowany przez naukowców Uniwersytetu w Białymstoku uzyskał ochronę patentową w kraju.
Kolejny patent dla pracowników UwB
Fot: UwB
Wynalazek białostockich naukowców uzyskał ochronę patentową

Patent otrzymał projekt pt. "Sposób separacji chorobotwórczych bakterii Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa i Staphylococcus aureus oraz grzybów Candida albicans" autorstwa prof. Izabeli Święcickiej oraz dr Agnieszki Wilczewskiej z Uniwersytetu w Białymstoku.

Dzięki wynalazkowi możliwa jest separacja mikroorganizmów za pomocą nanocząstek magnetycznych, aplikowanych do roztworu przeznaczonego do oczyszczania. W trakcie tej separacji dochodzi do oddziaływania elementów ściany komórkowej patogenów z powierzchnią nanocząstek. Później bakterie, które zostały połączone z nanocząstkami, są usuwane z roztworu przy użyciu magnesu.

Owa metoda ma nie tylko prostszą procedurę, ale też mniej kosztuje. Dlatego separacja mikroorganizmów za pomocą nanocząstek może mieć bardzo duże znaczenie w wielu dziedzinach medycyny oraz przemysłu. Przykładowo magnetyczną separację można stosować, by usunąć bakterie z próbek materiału biologicznego (m.in. krwi, moczu czy płynu mózgowo–rdzeniowego). W celach medycznych zaś może służyć np. do czyszczenia rurek inhalacyjnych, protez zębowych, cewników bądź różnych sprzętów wielokrotnego użycia mających kontakt z materiałem biologicznym.

Metoda wymyślona przez białostockich naukowców może też być wykorzystywana w celach przemysłowych, np. przy uzdatnianiu wody. Ważne jest też to, że nanocząstki nie ulegają destrukcji podczas procesu separacji, a więc mogą być stosowane wielokrotnie i nie tracą przy tym swego potencjału separacyjnego.

Justyna Fiedoruk
justyna.f@bialystokonline.pl
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2020 CMG, Białystok
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39
zamknij X
TA STRONA UŻYWA COOKIES. Dowiedz się więcej o celu ich używania i polityce cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.