621 osób online

Restaurant Week. Lokale przygotują menu w specjalnej cenie

2016.10.18 07:49
9 wyselekcjonowanych, autorskich restauracji weźmie udział w białostockiej odsłonie Restaurant Week. Festiwal odbędzie się w dniach 21-30 października.
Restaurant Week. Lokale przygotują menu w specjalnej cenie
Fot: Igor Haloszka

To będzie prawdziwe święto dla miłośników dobrego jedzenia. Organizatorzy imprezy nazywają Restaurant Week festiwalem najlepszych restauracji. Zjeść można będzie dania specjalnie przygotowane na tę okazję.

Autorskie restauracje

W tegorocznej edycji po raz pierwszy Festiwal gościć będzie także w Białymstoku. Do udziału w nim zaproszonych zostało 9 starannie wyselekcjonowanych, autorskich restauracji w mieście. Są to: Inna Bajka Resto Bar, Restauracja Kawelin, Restauracja Receptura, Restauracja Węgierska Tokaj, Tawerna Grecka Panteon, Trattoria Czarna Owca, Trattoria Gallo Nero, Sosnowe Zacisze oraz Wariatka Cocktail Bar & Restaurant.

Każdy z lokali zaoferuje gościom specjalnie skomponowane trzydaniowe menu (przystawka, danie główne i deser) w festiwalowej cenie 39 zł.

Żeby wziąć udział w Restaurant Week, trzeba dokonać rezerwacji za pośrednictwem strony internetowej restaurantweek.pl. Należy wybrać "Białystok", następnie kliknąć w wybraną restaurację i postępować zgodnie z poleceniami. Po opłaceniu rezerwacji otrzymamy kupon rezerwacyjny na konkretny dzień i konkretną godzinę. Należy się z nim udać do lokalu.

Wykwintne dania, nowe smaki

Lokale przygotowały specjalne menu. Na przystawkę będzie można zjeść m.in. krem z pieczonej czerwonej dyni hokkaido z olejem konopnym i prażonymi pestkami, mus z wątróbek z sosem gribisch, zupę krem z buraczków z kozim serem i orzechami, pieczone, faszerowane pomidory czy sałatkę z krewetek norweskich z grejpfrutem, awokado i gruszką.

Wśród dań głównych są: polędwiczka wieprzowa w sosie korzenno-wiśniowym, podana z polentą karmelizowaną na oleju kokosowym, polędwica z tuńczyka z puree groszkowym z estragonem, ziemniakami czosnkowymi, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi, indyk na sosie chlebowym z fasolą zieloną w orzechowym puddingu, pierś kaczki sous vide z sosem wiśniowym na kaszy bulgur, z warzywami julienne i majonezem z pestek dyni, sarni ragout na carpaccio z buraka i serowo-ziemniaczanym puree czy diabeł morski na risotto gruszkowym.

Na wielbicieli słodyczy czekają m.in. kokosowa panna cotta z marynowaną, cynamonową śliwką, tarta z gruszką i lodami waniliowymi, azteckie pomarańcze z cynamonową tortillą, mus kokosowy w czekoladzie deserowej z pianą żubrówkową i owocami, tarta ze śliwką i rokitnikiem oraz sernik dyniowy z musem z palonej białej czekolady, lodami orzechowymi i ziemią czekoladową.

Spędź czas przy stole z bliskimi i znajomymi

Restaurant Week to największy polski festiwal restauracyjny, odbywa się od 2014 r. Uczestniczą w nim starannie wybrane, najlepsze i najbardziej autorskie restauracje największych polskich miast. Impreza stwarza niepowtarzalną okazję na poznanie najlepszych restauracji w ich festiwalowym, popisowym wydaniu, a także na spróbowanie nowych, ciekawych smaków.

Jesienna edycja imprezy dedykowana jest towarzyskości. Organizatorzy zachęcają, by do restauracji zabrać bliskich, przyjaciół czy współpracowników.

Festiwal rozpocznie się 21 października i potrwa do 30 października. Portal BiałystokOnline patronuje wydarzeniu.

Wygraj podwójne zaproszenia: Konkurs

Szczegóły: Restaurant Week - Festiwal Najlepszych Restauracji

Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl

Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2020 CMG, Białystok
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39
zamknij X
TA STRONA UŻYWA COOKIES. Dowiedz się więcej o celu ich używania i polityce cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.