774 osób online

Uwaga na sklepy i bary. To, co zobaczył w nich Sanepid, wielu może zaskoczyć

2016.08.19 08:20
Państwowi Powiatowi Inspektorzy Sanitarni przeprowadzili w naszym regionie kontrole m.in. w zakładach produkcyjnych, sklepach i barach. Mieli nosa, bowiem na jaw wyszedł szereg uchybień, które mogły zakończyć się np. zatruciami.
Uwaga na sklepy i bary. To, co zobaczył w nich Sanepid, wielu może zaskoczyć
Fot: pixabay.com

W lipcu pracownicy Sanepidu wyruszyli w teren. Odwiedzili w całym województwie podlaskim 895 obiektów, w tym sklepy, bary, zakłady produkcyjne, stołówki, zakłady produkujące konfekcję i obracające kosmetykami. Zdarzało się, że niektóre z nich kontrolowali już po raz kolejny.

- Celem działania urzędowej kontroli żywności jest wyegzekwowanie od przedsiębiorców poprawy w kontrolowanym obszarze – przypomina Paweł Buczko, zastępca Podlaskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Białymstoku.

W trakcie sprawdzania okazało się, że artykuły spożywcze przechowywane były poza urządzeniami chłodniczymi w temperaturze niezgodnej z zaleceniami producenta. Nikt też nie monitorował ani nie rejestrował temperatury w urządzeniach chłodniczych. Niektóre artykuły wprowadzano do obrotu, mimo że były nieprawidłowo oznakowane lub bez oznakowania.

Zdarzały się miejsca, gdzie przed podaniem potrawy nie ostrzegano klientów o składnikach alergennych występujących w serwowanej żywności. W kontrolowanych jednostkach brakowało też aktualnych orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych potwierdzających stan zdrowia zatrudnionego personelu. Co więcej, niektóre artykuły spożywcze wprowadzane były do obrotu po upływie terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości.

Natomiast odpowiedzialne za funkcjonowanie placówek osoby nie miały dokumentacji potwierdzającej zgodność produkowanych wyrobów gotowych z kryteriami mikrobiologicznymi. Ponadto w pomieszczeniach panował niewłaściwy stan sanitarno-techniczny. Krótko mówiąc - było brudno.

Do różnych nieprawidłowości doszło w 147 obiektach. Za stwierdzone uchybienia Państwowi Powiatowi Inspektorzy Sanitarni nałożyli 58 mandatów karnych na łączną kwotę 11 050 zł.

Ponadto pobrali oni do badań próbki żywności, próbki sanitarne, próbki materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, próbki produktów kosmetycznych, jak też materiały do oceny jakości i sposobu żywienia. W sumie ocenie laboratoryjnej i teoretycznej poddane będzie 349 próbek.

Dorota Mariańska
dorota.marianska@bialystokonline.pl
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2019 CMG, Białystok
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39
zamknij X
TA STRONA UŻYWA COOKIES. Dowiedz się więcej o celu ich używania i polityce cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.