505 osób online

Wykłady, dyskusja, konsultacje z lekarzami, badanie, czyli konferencja o celiakii

2018.11.16 11:37
Celiakia dotyczy osób, które w związku z jej obecnością muszą zrezygnować z wielu smacznych produktów. Wszyscy, szczególnie rodzice dzieci, które zmagają się z tą dolegliwością, mogą dowiedzieć się o niej więcej podczas specjalnej konferencji.
Wykłady, dyskusja, konsultacje z lekarzami, badanie, czyli konferencja o celiakii
Fot: pixabay.com
Celiakia jest nietoleracją glutenu, ten zaś znajduje się m.in. w pszenicy i docelowo w chlebie

Wiedza i konsultacje z lekarzami

Przed nami ważne wydarzenie dla rodziców i opiekunów dzieci, które nie tolerują glutenu. Na najbliższą sobotę (17.11) zaplanowano VII Konferencję z Cyklu "Żyj szczęśliwie z celiakią - zdrowie i bezpieczeństwo dziecka jako wartość". Jest ona adresowana do wszystkich mieszkańców Białegostoku i okolic.

W jej trakcie poruszone zostaną takie zagadnienia jak m.in. nowe badania w celiakii, problemy endokrynologiczne i skórne u osób z celiakią oraz urozmaicanie diety bezglutenowej.

Nie zabraknie także dyskusji. W programie wydarzenia są też konsultacje z dietetyczkami oraz wykładowcami i zaproszonymi gośćmi: prof. Maciejem Kaczmarskim (pediatra, alergolog, gastrolog), dr Anną Klimek (psycholog kliniczny), dr. Maciejem Kraliszem (gastrolog). Poza tym u zainteresowanych przeprowadzona zostanie analiza składu ciała.

Konferencję organizują m.in. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Białymstoku. Odbędzie się ona w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, (ul. Knyszyńska 12) w godz. 9.00–15.30. Rejestracja zaczyna się o godz. 8.30. Wstęp jest wolny.

Zobacz też: VIII konferencja z cyklu żyj szczęśliwie z celiakią - zdrowie i bezpieczeństwo dziecka jako wartość.

Celiakia - o co chodzi?

Celiakia, czyli nietolerancja glutenu (białko zawarte w ziarnach pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia), zwykle daje o sobie znać w dzieciństwie. Nie można wykluczyć jednak, że nie wystąpi u dorosłych. Jeżeli ich dotyka, to najczęściej są to osoby w przedziale wiekowym 35-55 lat.

Co ciekawe, celiakia dwa razy częściej dotyczy kobiet niż mężczyzn. Najgorsze jest jednak to, że rozwija się ona bezobjawowo. To z kolei oznacza, że dowiadujemy się o tej przypadłości przypadkiem lub całkiem nie mamy pojęcia, że dotyka również nas.

Natomiast u dzieci sprawa wydaje się prostsza, bo w tym przypadku celiakia sygnalizuje swoją obecność. Pojawiają się biegunki, wymioty, wzdęcia. Do tego dochodzą powiększony brzuch, opuszczone pośladki i ramiona. Poza tym maluchy są rozdrażnione i blade. Wolniej rosną i za mało ważą. Kiedy jednak nie będą jadły produktów z glutenem (pieczywa, kasz, makaronów, ciast, ciasteczek, zup i sosów zaprawianych mąką, kawy zbożowej, a także żółtych serów, wędlin, majonezów, owocowych farszów, budyni, lodów, gum do żucia, chipsów czy kostek bulionowych), szybko wrócą do zdrowia. Tego samego niestety nie można powiedzieć o dorosłych, którzy zmagają się z celiakią.

Dorota Mariańska
dorota.marianska@bialystokonline.pl
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2019 CMG, Białystok
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39
zamknij X
TA STRONA UŻYWA COOKIES. Dowiedz się więcej o celu ich używania i polityce cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.