665 osób online

Choroba Hashimoto: dieta bezglutenowa nie jest dobrym pomysłem

2018.11.30 07:09
Choroba Hashimoto wielu osobom kojarzy się z dietą bezglutenową. Takie powiązanie nie ma jednak nic wspólnego z rzeczywistością, czego dowodzą badania naukowe.
Choroba Hashimoto: dieta bezglutenowa nie jest dobrym pomysłem
Fot: pixabay.com

Choroba Hashimoto - czym jest?

Choroba Hashimoto jest przewlekłym zapaleniem tarczycy. To główna przyczyna niedoczynności tego gruczołu we wszystkich grupach wiekowych. Przy czym choroba Hashimoto bardzo często dotyczy starszych (pomiędzy 45. a 65. rokiem życia) kobiet (chorują one 5-, a nawet i 10-krotnie częściej niż mężczyźni), zamieszkałych na terenach, gdzie występuje duże stężenie jodu.

Jednym z największych problemów w chorobie Hashimoto jest przyrost masy ciała, pomimo stosowanego leczenia. Pacjenci poszukują "ratunku" w internecie, gdzie natrafiają na mnóstwo informacji o diecie w chorobie Hashimoto z zaleceniem przejścia na dietą bezglutenową.

Jednak wyniki ankiety przeprowadzonej na ponad tysiącu osób w Stanach Zjednoczonych pokazują, że aż 60% respondentów uważa dietę bezglutenową za lepszą dla ciała i umysłu. Większość z nich stwierdziła, że poprzez rezygnację z glutenu można osiągnąć lepsze trawienie, wspomóc układ pokarmowy, zdrowo stracić na wadze, mieć więcej energii, niższy cholesterol oraz silniejszy układ odpornościowy.

Jaką rolę odgrywa gluten?

- Wbrew rozpowszechnianej w pseudonaukowych publikacjach opinii, gluten nie jest szkodliwy dla zdrowia i nie powoduje przyrostu masy ciała. Występuje w wielu produktach pełnoziarnistych oferujących bogactwo witamin, minerałów i błonnika, które są kluczowe dla zdrowej diety - mówi dr Anna Popławska-Kita z Kliniki Endokrynologii, Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.

Jednocześnie specjalistka podkreśla, że zrównoważone ilości glutenu w diecie poprawiają poziom trójglicerydów i ciśnienie tętnicze krwi. Gluten wspomaga także utrzymanie prawidłowej mikroflory w przewodzie pokarmowym, co pozwala zmniejszyć stany zapalne i reguluje przemianę materii. Jednocześnie wyeliminowanie glutenu z diety skutkuje zwiększeniem ilości produktów z wysokim indeksem glikemicznym, zawierających tłuszcz czy cukier, co w efekcie prowadzi do przyrostu masy ciała.

Co ważne, brak ostrożności w stosowaniu diety bezglutenowej może doprowadzić do niedoborów witaminy B, wapnia, żelaza, cynku czy magnezu. Badania naukowe potwierdzają, że osoby spożywające trzy porcje pełnych ziaren dziennie mają o 30% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

- U osób z otyłością, zwłaszcza po potwierdzeniu insulinoporności, należy najczęściej wykluczyć z diety produkty z wysokim indeksem glikemicznym, między innymi mąkę pszenną. Nie należy tego jednak utożsamiać z dietą bezglutenową. Zaleca się bowiem produkty zbożowe z mąki żytniej, orkiszowej czy też gryczanej – zaznacza jednak dr Anna Popławska-Kita.

Dorota Mariańska
dorota.marianska@bialystokonline.pl
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2019 CMG, Białystok
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39
zamknij X
TA STRONA UŻYWA COOKIES. Dowiedz się więcej o celu ich używania i polityce cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.