POLECAMY
Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Białymstoku przeprowadził 17 kontroli, których celem była ocena prawidłowości i rzetelności funkcjonowania placówek gastronomicznych i detalicznych zlokalizowanych na wyższych uczelniach. Kontrolą objęto 3 restauracje, 4 bary, 6 bufetów, 3 kluby studenckie oraz sklepiki spożywcze w Białymstoku i Łomży.
Uchybienia stwierdzono w 8 placówkach, co stanowi 47% objętych kontrolą. Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły: stosowania przeterminowanych artykułów spożywczych służących do sporządzania potraw gastronomicznych, nie uwidaczniania wywieszek cenowych, braku elementów na wywieszkach lub w cennikach oraz braku daty wystawienia cenników i stosowania przyrządu pomiarowego z wygasłą cechą legalizacji. Aktualność terminów przydatności do spożycia i dat minimalnej trwałości sprawdzono we wszystkich kontrolowanych placówkach. Badaniem objęto 445 partii przetworów mleczarskich, mięsa wieprzowego i drobiowego oraz ich przetworów, wyrobów cukierniczych, przetworów owocowo-warzywnych, olejów jadalnych i tłuszczy, napojów bezalkoholowych, wyrobów kulinarnych mrożonych, koncentratów spożywczych, ziół i przypraw oraz przetworów zbożowych. Zakwestionowano 24 partie. W wyniku kontroli 9 osób ukarano mandatami karnymi oraz wydano 13 żądań usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości.
andy
24@bialystokonline.pl
Aktualności 2025.10.27 17:30
Aktualności 2025.10.27 15:00
Sport 2025.10.27 14:10
Uroda 2025.10.27 14:00
Sport 2025.10.27 12:55
Aktualności 2025.10.27 12:30
Biznes 2025.10.27 12:00
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji