1504 osób online

Przeterminowane jedzenie na uczelniach. Inspekcja handlowa kontroluje

2012.05.22 00:00
Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Białymstoku przeprowadził 17 kontroli, których celem była ocena prawidłowości i rzetelności funkcjonowania placówek gastronomicznych i detalicznych zlokalizowanych na wyższych uczelniach. Kontrolą objęto 3 restauracje, 4 bary, 6 bufetów, 3 kluby studenckie oraz sklepiki spożywcze w Białymstoku i Łomży.
Przeterminowane jedzenie na uczelniach. Inspekcja handlowa kontroluje
Fot: sxc.hu

Uchybienia stwierdzono w 8 placówkach, co stanowi 47% objętych kontrolą. Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły: stosowania przeterminowanych artykułów spożywczych służących do sporządzania potraw gastronomicznych, nie uwidaczniania wywieszek cenowych, braku elementów na wywieszkach lub w cennikach oraz braku daty wystawienia cenników i stosowania przyrządu pomiarowego z wygasłą cechą legalizacji.

Aktualność terminów przydatności do spożycia i dat minimalnej trwałości sprawdzono we wszystkich kontrolowanych placówkach. Badaniem objęto 445 partii przetworów mleczarskich, mięsa wieprzowego i drobiowego oraz ich przetworów, wyrobów cukierniczych, przetworów owocowo-warzywnych, olejów jadalnych i tłuszczy, napojów bezalkoholowych, wyrobów kulinarnych mrożonych, koncentratów spożywczych, ziół i przypraw oraz przetworów zbożowych.

Zakwestionowano 24 partie. W wyniku kontroli 9 osób ukarano mandatami karnymi oraz wydano 13 żądań usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości.

andy

Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2021 CMG, Białystok
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39
zamknij X
TA STRONA UŻYWA COOKIES. Dowiedz się więcej o celu ich używania i polityce cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.