809 osób online

Święto francuskiej kuchni w białostockich restauracjach. Będzie specjalne menu

2017.03.20 16:02
Restauracje Forma, Receptura i hotelu Cristal wezmą udział w trzeciej edycji Goût de France/Good France. To międzynarodowe święto kuchni francuskiej.
Święto francuskiej kuchni w białostockich restauracjach. Będzie specjalne menu
Fot: pixabay.com
W menu znajdą się m.in. francuskie sery

Finał "Goût de France" odbywa się co roku 21 marca. Tego dnia w restauracjach na całym świecie serwowane jest typowo francuskie menu. Co ciekawe, w tym roku to właśnie z Polski, zaraz po Francji, pochodzi najwięcej, bo aż 159 uczestników wydarzenia.

W tegorocznej edycji imprezy wezmą udział 3 białostockie lokale, które przygotowały specjalne menu. Pierwszym jest restauracja Forma mieszcząca się w Operze i Filharmonii Podlaskiej. Jako aperitif gościom zostanie podany cointreau z sokiem z cytryny, grenadiną i tymiankiem. Przystawką będzie tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą, tymiankiem i kozim serem. Danie główne to filet z kaczki barbarie z sosem pomarańczowym, purée z czerwonej kapusty, musem jabłkowym, ziemniakami noisette, chipsami z jarmużu, szalotką i młodą marchwią. Nie zabraknie zestawu serów francuskich i regionalnych. Na deser - crème brûlée.

Drugą restauracją jest Receptura. W menu degustacyjnym znajdą się: foie gras z gruszką i czerwoną cebulą, przegrzebki z parmezanem i śliwką, pierś perliczki z szynką dojrzewającą, selerem i romanesco, halibut z groszkiem, miętą i marchwią, polędwica wołowa z ziemniakami, cukinią i demi glace, a na deser - czekolada biała, deserowa i wiśnie. Dodatkowo można będzie spróbować serów francuskich, a do każdego dania będzie serwowany odpowiednio dobrany alkohol.

W święcie kuchni francuskiej uczestniczy także restauracja hotelu Cristal. Chevre z kawiorem z karmelu, lawendą i limonką, przegrzebki z dodatkiem skorzonery, pomarańczy i piany z szampana, nóżki wieprzowe duszone ze smardzami, grillowana sola po nicejsku, a na deser mrożony nugat z orzechami laskowymi i coulis z malin - tak przedstawia się menu przygotowane specjalnie na 21 marca.

Goût de France to święto kuchni francuskiej, przeprowadzone z inicjatywy słynnego szefa kuchni Alaina Ducasse'a oraz francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego. Jego celem jest zaprezentowanie wszystkiego, co w kuchni francuskiej najlepsze. W akcji bierze udział ponad 2 tys. lokali z całego świata.

Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl

Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2017 CMG, Białystok
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39
zamknij X
TA STRONA UŻYWA COOKIES. Dowiedz się więcej o celu ich używania i polityce cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.