Białostoccy restauratorzy myślą o Szlaku Kulinarnym

2010.09.07 00:00
W poniedziałek (6.09) odbyło się pierwsze spotkanie informacyjne białostockiej branży restauracyjnej. Zachęcało ono do przyłączenia się do nowego projektu miasta - tworzenia szlaku kulinarnego.
Białostoccy restauratorzy myślą o Szlaku Kulinarnym
Fot: sxc.hu

Spotkanie "Białystok Kulinarny" miało zachęcić restauratorów do włączenia się w innowacyjne w naszym mieście przedsięwzięcie - tworzenie Szlaku Kulinarnego. Uczestnicy spotkania mogli zapoznać się z zasadami charakteryzującymi szlak a także z korzyściami płynącymi z uczestnictwa w tej miejskiej inicjatywie.

Szlak Kulinarny, obok Szlaku Wielu Kultur i Szlaku Esperanto, to kolejna propozycja dla białostoczan i turystów. Jego ideą jest połączenie lokali serwujących potrawy tradycyjne i regionalne oraz atrakcji i miejsc związanych z gastronomią. Ma pokazywać - wynikające z wpływów litewskich, białoruskich, rosyjskich, tatarskich, żydowskich i ukraińskich - bogactwo naszej kuchni.

W kuchni Białegostoku, tak jak na całym podlasiu, dominują ziemniaki i grzyby. Podstawą i jednocześnie jej wyróżnikiem są: babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana oraz kartacze. Szlak ma również ponowne wylansować białys - żydowską drożdżową bułkę wypełnioną pokrojoną cebulką i posypaną makiem. Przed wojną był to najpopularniejszy specjał białostocki sprzedawany wprost z ulicy, a dziś ma wielu amatorów w Nowym Jorku.

E.S.

701 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39