789 osób online

Europejskie Dni Dziedzictwa w Białymstoku i regionie

2021.09.10 07:48
Tegoroczne Europejskie Dni Dziedzictwa upłynął pod hasłem "Smaki dziedzictwa". Będzie więc smacznie i nostalgicznie. Odbędą się w dwa weekendy: 11 i 12 września oraz 18 i 19 września.
Europejskie Dni Dziedzictwa w Białymstoku i regionie
Fot: Muzeum w Tykocinie
Kreplechy

Europejskie Dni Dziedzictwa to cykliczny projekt kulturalny, społeczny i edukacyjny o wyjątkowej skali i zasięgu: co roku we wrześniu mieszkańcy w całej Europie mogą bezpłatnie zwiedzić najciekawsze zabytki w swojej okolicy oraz skorzystać z szerokiego wachlarza wydarzeń kulturalnych i edukacyjnych. Podczas EDD nawet niedostępne na co dzień zabytki wpuszczają w swoje mury gości, a uczestnicy licznych spotkań, prelekcji i warsztatów poznają historię i kulturę zarówno narodową, jak i tę regionalną oraz lokalną.

Europejskie Dni Dziedzictwa mają służyć edukacji historycznej i kulturalnej, promować różnorodność regionalnego dziedzictwa kulturowego, a także podkreślać wspólne korzenie kultury europejskiej oraz propagować dialog międzykulturowy.

Wiele instytucji w Białymstoku i regionie przygotowało z tej okazji atrakcje, które odbywać się będą w historycznym kontekście.

MUZEUM PODLASKIE W BIAŁYMSTOKU

Ratusz w Białymstoku

Ratusz przygotował wykład "Branicki od kuchni", który odbędzie się w niedzielę (19.09), w godz. 17:00 - 18:30.

Wykład skupiony wokół postaci Jana Klemensa Branickiego i dworskiej kuchni, XVIII-wiecznych obyczajów i zwyczajów kulinarnych. Odkrywający szczegóły organizacji dworu oraz ciekawostki dnia codziennego hetmana.

Dwór Jana Klemensa Branickiego od zawsze wzbudzał ciekawość nie tylko wśród mieszkańców Białegostoku, ale także i przyjezdnych. Kojarzył się z bogactwem, przepychem, luksusem i prestiżem.

Wykład poprowadzi stypendystka Marszałka Województwa Podlaskiego w dziedzinie twórczości artystycznej, upowszechniania kultury i opieki nad zabytkami, autorka historyczno-kulinarnego programu "Branicki od kuchni" – Joanna Januszkiewicz.

Podczas spotkania zaprezentowane zostaną niepublikowane dotąd fragmenty filmów "Branicki od kuchni" oraz degustacja słodkości, które były nieodłącznym elementem tzw. słodyczy oświecenia.

Muzeum Historyczne

W Muzeum Historycznym w Białymstoku w dwie soboty (11.09 i 18.09), od godz. 11:00 będzie można zwiedzić muzeum z przewodnikiem pod hasłem "Herbatka z samowara, czyli o dawnych napojach

Jak dawniej smakowała kawa i jak ją podawano? Co jeszcze oznaczało określenie "herbata" oprócz aromatycznego napoju? Będzie to historyczna podróż po smakach i zapachach napojów z dawnych lat. W czasie zwiedzania będzie można obejrzeć porcelanowe serwisy, samowary, butelki na napoje oraz piękne wnętrza kamienicy mieszczańskiej, w których te napoje serwowano. W czasie spotkania będzie również okazja, by spróbować buzy, pitej w międzywojennym Białymstoku w modnych kawiarniach, z dodatkiem słodkiej chałwy.

Informacje i zapisy: tel. 517 484 349.

Muzeum Ikon w Supraślu

Muzeum Ikon w Supraślu przygotowało także pyszną ofertę. "Paschalne łakocie" będą miały miejsce w sobotę (18.09) w godz. 14:00-16:00.

Pascha stanowi niemal nieodłączny element świętowania Wielkanocy przez wyznawców prawosławia. Z roku na rok coraz częściej gości na stołach, zdobywając podniebienia zwłaszcza miłośników słodkości.

Paschę wykonuje się z ze śmietany, jajek, cukru, bakali. Zawarte w deserze jajka symbolizują nowe życie, zwycięstwo nad śmiercią, które odniósł Chrystus. Sam termin "Pascha" oznacza też w prawosławiu Niedzielę Wielkanocną i został "zapożyczony" do nazwania potrawy.

Muzeum Ikon w Supraślu zaprasza podczas Europejskich Dni Dziedzictwa na Paschalne łakocie - prezentację połączoną z degustacją.

Obowiązują zapisy telefoniczne pod numer tel. 509 336 829.

Muzeum w Tykocinie

Muzeum w Tykocinie w sobotę (11.09) w godz. 12:30-14:00 przygotowało spotkanie "Smak nie jedno ma imię".

Niezwykłą cechą kuchni pogranicza jest przenikanie się smaków. Tradycyjne, zdawałoby się potrawy jednej społeczności, trafiały z biegiem czasu pod dachy sąsiadów, zyskując nowe nazwy, ale także uwzględniając ograniczenia kulturowe i religijne.

Spotkanie kulinarne pod tytułem "Smak nie jedno ma imię" organizowane jest przez Muzeum w Tykocinie Oddział Muzeum Podlaskiego w Białymstoku wraz z Polskim Towarzystwem Truflowym.

Istotą otwartych warsztatów i towarzyszących im gawęd będzie przybliżenie charakteru kuchni podlaskiej pod kątem jej uwarunkowań kulturowych. Na naszym stole pojawią się potrawy mączne, ziemniaczane i grzybowe, które od wieków stanowiły podstawę diety etnosów zamieszkujących na Podlasiu. Prelegenci przedstawią na czym polegały lokalne warianty potraw uwzględniające ograniczenia wynikające z praw religijnych każdej społeczności.

Spotkanie ma charakter otwarty, nie obowiązują zapisy.

Muzeum Obojga Narodów w Bielsku Podlaskim

"Kuchnia Obojga Narodów" to impreza plenerowa odbywająca się w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa przed Muzeum Obojga Narodów w Bielsku Podlaskim podczas "I Dni Tradycji Obojga Narodów" w niedzielę (19.09), w godz. 13:00-16:00.

Kuchnia dawnej Rzeczypospolitej to smaki wielu kultur i narodów wchodzących w skład dawnego państwa polskiego, o czym świadczą nazwy wielu ówczesnych potraw: chłodnik litewski, barszcz ukraiński czy befsztyk tatarski. Jakby nie patrzeć, to właśnie kuchnia stanowi część naszego dziedzictwa i tradycji.

Smaki potraw wzorowanych na dawnej kuchni polskiej, litewskiej oraz wielu innych tworzących kulturę dawnej Rzeczypospolitej będą, obok grup rekonstrukcyjnych, bogatej oferty dla dzieci, jednym z motywów imprezy.

SIEMIATYCZE

"Siemiatycze kulinarnie" to pokoleniowe warsztaty kulinarne, podczas których seniorzy wspólnie z młodym pokoleniem przygotują tradycyjne, staropolskie potrawy.

W ramach warsztatów słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku z Siemiatycz razem z młodym pokoleniem przygotują: pierogi, ciasto drożdżowe, blin i lemoniadę. Podczas warsztatów młodzi mieszkańcy Siemiatycz odbędą rozmowy z seniorami o tradycjach kulinarnych i zachowaniu przy stole w czasach ich dzieciństwa i młodości, poznają przepisy staropolskich potraw. Na zakończenie przy wspólnym stole i muzyce granej na żywo odbędzie się degustacja przygotowanych potraw.

Warsztaty odbędą się w sobotę (11.09), od godziny 9:00 w parku, w Strefie Wolnych Myśli (przy budynku Siemiatyckiego Ośrodka Kultury, ul. Legionów Piłsudskiego 1).

TYKOCIN

Centrum Badań nad Historią i Kulturą Małych Miast przy współpracy właścicieli domów na Szlaku Architektury Drewnianej Tykocina i na Placu Czarnieckiego zaprasza w sobotę (11.09), o godz. 10:00 na spacer po Tykocinie szlakiem tradycji kulinarnych.

Z "mapą kulinarną" uczestnicy odtworzą nieistniejące dziś piekarnie, herbaciarnie, piwiarnie, restauracje i sklepy spożywcze. A współcześni mieszkańcy domów na Szlaku Architektury Drewnianej zaproszą uczestników do poznawania i degustowania przysmaków tykocińskiej tradycyjnej kuchni domowej.

SEJNY

Wystawa "Staroobrzędowcy. Religia Ciszy" i spotkanie z jej twórcą – Wiesławem Szumińskim to wydarzenie przygotowane w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa w dawnej Jesziwie w Sejnach.

Ośrodek "Pogranicze – sztuk, kultur, narodów" w Sejnach zaprasza na fotograficzną opowieść o cmentarzach Staroobrzędowców na Suwalszczyźnie i Sejneńszczyźnie, wzbogaconą o grafiki dziecięce przedstawiające wyznawców tej religii.

Wydarzenie odbędzie się w sobotę i w niedzielę (11-12.09), o godz. 12:00.

Janowskie "Święto Tkactwa i Tradycji"

Janowskie "Święto Tkactwa i Tradycji" to festiwal lokalnej kultury połączony z warsztatami rękodzielniczymi garncarstwa, kowalstwa, rzeźbiarstwa.

Uczestnicy warsztatów będą mogli spotkać się z lokalnymi twórcami, którzy zaprezentują swoje wyroby i technologie wykorzystywane do ich wytwarzania. Każdy z uczestników będzie miał możliwość pod czujnym okiem mistrza własnoręcznie wykonać dany przedmiot z określonej dziedziny twórczości ludowej. Warsztaty odbywać się będą w podwórzu Izby Tkactwa Dwuosnowowego w Janowie.

Zaplanowano również gry i zabawy pod hasłem "W co się bawili nasi dziadkowie", a także potańcówkę przy akompaniamencie kapel ludowych. W dniu festiwalu zostanie podsumowany konkurs na tkaninę dwuosnowową oraz otwarta wystawa pokonkursowa.

Uczestnicy festiwalu oprócz rozsmakowania się w kulturze ludowej, będą również mogli posmakować tradycyjnych podlaskich potraw tj. babki ziemniaczanej, kartaczy, chleba czy sera oraz miodu, ponieważ w najbliższym otoczeniu Izby Tkactwa odbywać się będzie jarmark z lokalną żywnością oraz tradycyjnymi produktami.

Festiwal odbędzie się w niedzielę (12.09), w godz. 11:00-17:00 na terenie Izby Tkactwa Dwuosnowowego w Janowie.

PODLASKIE MUZEUM KULTURY LUDOWEJ

W ramach Europejskich Dni Dziedzictwa w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej w niedzielę (12.09) odbędą się dwa ciekawe wydarzenia – X edycja festynu pt. "Smaki Podlasia", a także "Smaki wojskowej kuchni".


UNIWERSYTET MEDYCZNY W BIAŁYMSTOKU

"Apteka była zaczarowanym światem baśni, źródłem fascynacji i niezliczonych tajemnic".

Apteki, znane od starożytności, były miejscem gromadzenia, przechowywania i wytwarzania nie tylko leków dla ludzi czy zwierząt, ale również produktów używanych w życiu codziennym. To w nich przygotowywano wody różane, pomady, różnorodne octy, miody czy nalewki. Opisy tych produktów żywnościowych znajdujemy dziś w dawnych, rękopiśmiennych manuałach aptecznych.

Zdradzają one tajemnice dawnych aptek, pokazują ich wielofunkcyjność i lokalne receptury.

O tym jakie smaki wytwarzano w dawnej aptece opowie dr n. hum. Anna Serwicka Kapała z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, na podstawie eksponatów zgromadzonych w Muzeum Historii Medycyny i Farmacji UMB. Po wykładzie, który odbędzie się na Auli Wielkiej Pałacu Branickich, organizatorzy zapraszają uczestników wydarzenia na krótki spacer po dawnej aptece.

Wydarzenie odbędzie się w niedzielę (19.09), w godz. 12:00-13:30.

Anna Kulikowska
anna.kulikowska@bialystokonline.pl

Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2022 CMG, Białystok
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39
zamknij X
TA STRONA UŻYWA COOKIES. Dowiedz się więcej o celu ich używania i polityce cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.