POLECAMY
GIS poinformował o wycofaniu z obrotu dwóch partii mięsa drobiowego. Z jakiego powodu? Wykryto w nim obecności bakterii Salmonella Enteritidis.
Jak poinformował GIS, "w wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w 1 z 5 próbek wycinków skórek szyi kurcząt oraz w 1 z 5 próbek ud z kurcząt należących do partii numer 232/2/222/20". Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. Dwie partie mięsa drobiowego wycofane z obrotu GIS informuje, że partie mięsa dotyczą następujących produktów: - cała partia mięsa drobiowego oznaczona numerem 232/2/222/20 obejmująca różne elementy drobiowe: ćwiartkę tylną z kurcząt, filety z piersi kurcząt, filety z piersi kurcząt z obojczykiem, kurczaka bez podrobów, łapy z kurcząt, mięso drobne z kurcząt, nogi z kurcząt, piersi z kurcząt, podudzia z kurcząt, porcje kulinarne kuprowe, porcje kulinarne z kurcząt, serca z kurcząt, skórki z kurcząt, skrzydła z kurcząt, uda z kurcząt, wątroby z kurcząt. Termin przydatności do spożycia: 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 sierpnia 2020 r. Dodatkowo Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ciechanowie polecił producentowi podjęcie działań w odniesieniu do partii mięsa pozyskanej po partii, w której w badaniach urzędowych stwierdzono obecność Salmonella Enteritidis oznaczonej numerem 232/2/309/20. W związku z tym wycofaniu podlega także: - partia mięsa drobiowego oznaczona numerem 232/2/309/20 obejmująca różne elementy drobiowe: ćwiartkę tylną z kurcząt, filety z piersi kurcząt, filety z piersi kurcząt z obojczykiem, kurczaka bez podrobów, łapy z kurcząt, mięso drobne z kurcząt, piersi z kurcząt, porcje kulinarne z kurcząt, serca z kurcząt, skórki z kurcząt, skrzydła z kurcząt, wątroby z kurcząt, żołądki z kurcząt. Termin przydatności do spożycia: 24, 25, 26, 27, 28, 29 sierpnia 2020 r. Producentem mięsa jest Cedrob S.A., Ujazdówek 2A, 06-400 Ciechanów, Ubojnia Drobiu Ujazdówek. Cedrob poinformował i przedstawił dowody GIS, że przekazał informacje o towarze niezgodnym pracownikom działu handlowego, odpowiedzialnym za poinformowanie odbiorców zakwestionowanego asortymentu Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu. Zalecenia dla konsumentów: Jak informuje GIS, nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Paulina Górska
24@bialystokonline.pl
Drogówka 19:50
Aktualności 17:00
Aktualności 14:25
Sport 14:11
Kultura i Rozrywka 13:09
Drogówka 12:20
Nauka 12:00
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji