POLECAMY
W ubiegłym tygodniu ukazała się książka "Kuchnia białoruska. Moje smaki", której autorem jest mieszkający w Zelwie koło Wołkowyska Jury Kaczuk. Jej promocja dziś o godz. 18 w księgarni Akcent. Wstęp jest bezpłatny.
Jury Kaczuk z wykształcenia jest inżynierem, ale to prawdziwy człowiek orkiestra: dziennikarz, redaktor, poeta, malarz, miłośnik regionalnej historii i tropiciel zapomnianych smaków i obyczajów. Razem z Janiną Czyżewską i Stowarzyszeniem Uroczysko w ramach projektu współpracy transgranicznej Polska - Białoruś zrealizowali też warsztaty i wydali książkę "Tradycyjne potrawy Białostocczyzny i Grodzieńszczyzny - poszukiwanie wspólnych korzeni". Najnowszy, 227-stronicowy album jest bogato ilustrowany wieloma zdjęciami, które wykonał sam autor. Książka jest efektem wieloletnich badań i eksperymentów kulinarnych Kaczuka, wielkiego znawcy i mistrza kuchni. W kuchni białoruskiej królują potrawy wysoko kaloryczne oraz ziemniaki stanowiące dodatek do dań. W książce znajdziemy opisy potraw mięsnych, opartych o nabiał, zakąsek, a także nalewek. Album wydało białostockie wydawnictwo Orthdruk. Dostępny jest w białoruskiej wersji językowej. W przyszłym roku ma się ukazać jego polskie tłumaczenie.
andy
24@bialystokonline.pl
Zdrowie 15:08
Aktualności 15:00
Aktualności 13:00
Kultura i Rozrywka 12:10
Biznes 12:00
Aktualności 10:30
Sport 08:59
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji