POLECAMY
Narodowe Centrum Nauki przekazało naukowcom z Politechniki Białostockiej grant w wysokości 1,6 mln zł. Celem projektu jest polepszenie jakości żywności oraz efektów odżywiania.
Grand od Narodowego Centrum Nauki Naukowcy z Wydziału Budownictwa i Nauk o Środowisku Politechniki Białostockiej (PB) będą poszukiwać nowych, efektywnych antyoksydantów w technologii żywności. Narodowe Centrum Nauki przekazało im grant w wysokości 1,6 mln zł z konkursu "OPUS 20". Projekt "Badania przyczyn wzrostu właściwości antyutleniających związków naturalnych występujących w żywności pod wpływem kompleksowania mikroelementami" będzie realizowany przez zespół specjalistów PB we współpracy z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie. Celem naukowców jest polepszenie jakości żywności oraz efektów odżywiania, poprzez pozbycie się z pożywienia i organizmu ludzkiego nadmiaru wolnych rodników, który może prowadzić do zaburzenia równowagi oksydacyjno-redukcyjnej, a w konsekwencji do rozwoju szeregu chorób. Czym są wolne rodniki? Wolne rodniki to po prostu atomy, które nie mają pary - uszkadzają błony komórkowe, białka, lipidy, polisacharydy, DNA, a co za tym idzie zwiększają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób oczu związanych z wiekiem oraz chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera. Do zwiększenia ilości wolnych rodników w naszym organizmie przyczynia się m.in. wysoko przetworzona żywność. – Podjęte działania pozwolą na syntezę nowych, efektywnych antyoksydantów w technologii żywności i żywieniu człowieka, które dezaktywując wolne rodniki będą działały prewencyjnie przeciwko zmianom nowotworowym, chorobom neurodegeneracyjnym i wielu innym schorzeniom naszych czasów – wyjaśnia prof. dr hab. Włodzimierz Lewandowski, kierownik grantów NCN realizowanych w Katedrze Chemii, Biologii i Biotechnologii na Wydziale Budownictwa i Nauk o Środowisku PB. Polepszenie jakości życia Uzyskane wyniki mają w istotny sposób poszerzyć wiedzę na temat procesów antyoksydacyjnych i w perspektywie, ułatwić likwidację w pożywieniu i organizmie nadmiaru wolnych rodników. – Spodziewamy się otrzymać kilkadziesiąt zupełnie nowych związków chemicznych. Otrzymane substancje zostaną dodatkowo przebadane w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego pod kątem ich aktywności przeciwdrobnoustrojowej oraz genotoksyczności i wpływu na parametry stresu oksydacyjnego w komórkach układu pokarmowego - mówi dr hab. Monika Kalinowska, prof. PB, członek zespołu projektowego. Badania będą prowadzone w Katedrze Chemii, Biologii i Biotechnologii Wydziału Budownictwa i Nauk o Środowisku PB. Naukowcy liczą, że związki o wysokiej aktywności biologicznej zostaną opatentowane, a następnie wykorzystane w praktyce.
Malwina Witkowska
malwina.witkowska@bialystokonline.pl
Drogówka 2025.10.15 19:50
Aktualności 2025.10.15 17:00
Aktualności 2025.10.15 14:25
Sport 2025.10.15 14:11
Kultura i Rozrywka 2025.10.15 13:09
Drogówka 2025.10.15 12:20
Nauka 2025.10.15 12:00
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji