Podróż przez smaki. Restauracja Vesper powstała w Galerii Jurowiecka

2015.11.24 00:00
Połączenie tradycyjnych smaków kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu z ciekawymi elementami kuchni europejskiej - to specjalność nowej restauracji Vesper. Lokal działa w Galerii Jurowiecka.
Podróż przez smaki. Restauracja Vesper powstała w Galerii Jurowiecka
Fot: materiały lokalu
Wystrój restauracji Vesper jest nowoczesny, a jednocześnie przytulny

Vesper to nowe miejsce na mapie kulinarnej Białegostoku, usytuowane w samym centrum miasta. W eleganckiej, a jednocześnie przytulnej restauracji o minimalistycznym wystroju króluje tradycyjna kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu. Skosztować można również win z całego świata zebranych w bogatej winotece. Goście, usytuowanej na drugim piętrze Galerii Jurowiecka restauracji, mogą też podziwiać rozpościerający się na miasto widok.

Tradycja w nowoczesnym wydaniu

Szefem kuchni restauracji jest Marek Pogorzelski, który ma 15-letnie doświadczenie zdobyte podczas pracy w restauracjach nie tylko w kraju, ale i w Europie.

- Menu restauracji, w którym tradycja łączy się z nowoczesnością, to zasługa naszego kucharza. Ma autorski pomysł na połączenie kuchni polskiej ze śródziemnomorską, francuską czy włoską. Dzięki temu wizyta w naszym lokalu to prawdziwa podróż przez smaki - mówi Marcin Komuda, współwłaściciel restauracji Vesper.

W menu znaleźć możemy przegląd dań z mięs, ryb, owoców morza, a także desery wykonywane przez cukiernika na miejscu. Kucharze wykorzystują lokalne produkty, np. kumpiak czy borowiki. Obok standardowego menu restauracja oferuje także menu oparte na sezonowych produktach. I tak do końca listopada – ze względu na sezon łowiecki - będzie to dziczyzna w różnych odsłonach. Wprowadzane są także zestawy śniadaniowe oraz lunchowe.

Marcin Komuda podkreśla, że restauracja proponuje wyszukane dania w umiarkowanych cenach. Za filet mignon z polędwicy wołowej w sosie pieprzowym z ziemniakami boulanger zapłacimy 58 zł, za filet z sandacza na pęczaku i maślanych kurkach - 38 zł, a za sałatkę z młodych buraczków w occie balsamicznym z karmelizowaną rodzynką i podwędzaną perliczką - 22 zł. Desery to wydatek od 12 do 14 zł.

Jedyna taka winoteka w mieście

Restauracja Vesper oferuje gościom ogromny wybór win. Bogata winoteka prezentuje się oszałamiająco - i jak zapewniają właściciele lokalu - jest jedyną taką w mieście. Skosztować tu można trunków zarówno ze Starego Kontynentu - Włoch, Francji, Hiszpanii czy Niemiec, jak i całej reszty świata - Australii, Nowej Zelandii, RPA czy Argentyny. Ceny zaczynają się od 60 zł, a kończą na 240-270 zł (za butelkę). Szampan z Szampanii to wydatek 270 zł.

W ofercie są też alkohole wysokoprocentowe, koktajle, a także piwo (Heineken i grupa Żywiec). Specjalnością lokalu są świeżo wyciskane soki, również warzywne. Zamówić można oczywiście kawę, herbatę i firmową wodę Vesper.

James Bond pije Vesper Drink

Trzy porcje ginu, jedna porcja wódki, pół porcji likieru Lillet i skórka z cytryny - to przepis na drink Vesper, który popijał James Bond w filmie "Casino Royale". Temu trunkowi białostocka restauracja zawdzięcza swoją nazwę. Oczywiście w lokalu możemy poczuć się jak Agent 007 i zamówić kultowego drinka.

Wystrój restauracji jest nowoczesny i designerski, a jednocześnie przytulny i minimalistyczny. Wygodne, fioletowe fotele, jasne stoły (można je zaaranżować według potrzeb), szkło, szarości, elegancka czerń i nowoczesny dodatek betonu - Vesper to miejsce dla każdego wymagającego klienta. W lokalu zmieści się 75 osób (w tym 20 w sali VIP).

Zlokalizowana w tzw. strefie food court Galerii Jurowiecka restauracja będzie mieć bezpośrednie połączenie z powstającym obok centrum hotelem Ibis Styles. Jego otwarcie zaplanowano w marcu 2016 roku. Właściciele lokalu nie ukrywają, że liczą również na gości hotelowych.

- Aspirujemy do miana jednej z najlepszych restauracji w Białymstoku - podsumowuje Krzysztof Packiewicz, współwłaściciel lokalu.

Restauracja Vesper jest czynna: od poniedziałku do soboty w godz. 9.00-21.00, w niedzielę w godz. 10.00-20.00. Godziny zmienią się, gdy zostanie otwarty hotel.

[ARTYKUŁ SPONSOROWANY]

Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl

1294 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39