POLECAMY
Czekośliwka to krem przygotowany ze śliwek i czekolady, który jest smaczną alternatywą dla wielu kremów czekoladowych. Zobacz, jak łatwo go przygotować.
Sezon na śliwki w pełni. To najlepszy moment, by przygotować czekośliwkę, czyli powidła śliwkowe z czekoladą. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do śniadania lub deserów. Są tak smaczne, że można je nawet wyjadać prosto ze słoika. Składniki na 2 średnie słoiczki: • 1 kg śliwek • 1/2 szklanki cukru (lub według smaku) • 100 g gorzkiej czekolady lub 3 łyżki kakao • kilka łyżek wody Przygotowanie: Śliwki umyj, wydryluj i pokrój w kostkę. Następnie przełóż je do garnka z grubym dnem, dodaj wodę i cukier. Całość gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę. Co jakiś czas przemieszaj, aby masa się nie przypaliła. Po tym czasie wrzuć kawałki czekolady. Wszystko razem wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Krem jest już gotowy. Po ostudzeniu należy go przechowywać w lodówce. Gorące powidła można też przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć i ustawić do góry dnem – w taki sposób powinny pozostać do całkowitego ostygnięcia. Wskazówki: • Szklanka użyta w przepisie ma pojemność 250 ml. • Do czekośliwki najlepiej sprawdzą się śliwki węgierki, ale można użyć dowolnych. • Wybierając czekoladę, najlepiej stawiać na gorzką z wysoką zawartością kakao. Czekolada mleczna skraca trwałość kremu do miesiąca. • Aby krem był gładki, można go zblendować. • Przy większych zapasach zalecana jest pasteryzacja przez około 20 minut.
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl
Aktualności 17:30
Aktualności 15:00
Sport 14:10
Uroda 14:00
Sport 12:55
Aktualności 12:30
Biznes 12:00
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji