Dwie twarze: Masło w kształcie baranka [FELIETON]

2019.04.22 09:44
Zawody wygrywa przyozdobiony kurczaczkiem bambus – tradycyjna staropolska roślinka wielkanocna...
Dwie twarze: Masło w kształcie baranka [FELIETON]
Fot: pixabay.com

Jak mijają Wam święta? Wdychajmy pełną piersią ten powiew dobrej energii, ładując baterie na kolejne dni. Największą radością napawa ten wielki ukłon producentów dosłownie wszystkiego, którzy – z różnym skutkiem – postanawiają sygnować swoje wyroby jakimś odniesieniem do Wielkanocy właśnie.

I mamy potem w sklepach masło w kształcie baranka, wielkanocne znicze, majonez z wizerunkiem Zmartwychwstałego. Mamy chleb, na którym nasypano makiem krzyż i cały regał chusteczek, i ręczników papierowych z nadrukiem świątecznych zajączków, króliczków, pisanek, żonkili i tulipanów – które przecież też kojarzą się ze świętami. Zawody wygrywa przyozdobiony kurczaczkiem bambus – tradycyjna staropolska roślinka wielkanocna.

Może to i fajne jest, może wesoło na widok pisanek na jogurcie i masło w kształcie baranka smakuje wybornie – tylko na końcu zostaje wrażenie, że ten konsumpcjonizm gdzieś nas zapędził w kozi róg trochę. Dziś śmigus-dyngus, pamiętajcie, że polanie z sikawki w kształcie jajka i z pistoletu ze zbiornikiem dwulitrowym liczy się tak samo!

Z drugiej strony:

Popyt kształtuje podaż, tak mówi prawo rynku. Wielkanocnym cukrem kawa posłodzona smakuje ponoć lepiej, a z proszku do pieczenia z nadrukiem pisanki wychodzą lepsze mazurki i sękacze. Lubimy te kolorowe obrazki, typowo sezonowe opakowania, wyroby dedykowane tym właśnie konkretnym celom – aby święta wyglądały lepiej.

Skrobiąc masło w kształcie baranka, człowiek czuje się jakoś tak bardziej wyjątkowo. Pewnie że można wszystko w szary papier zapakować – ale ta wiosenna energia kumuluje się bardziej w jaskrawych barwach przyozdobionej króliczkiem butelki z zakwasem na żurek. Zawsze tak było i zawsze tak będzie – i nie ma co przesadzać z tymi okrutnymi szponami konsumpcjonizmu.

No, chyba że chodzi o wielkanocne znicze z pozytywką – no te to normalnie otwierają nóż w kieszeni. Ale cała reszta – niech ten cukier wanilinowy zerka na nas twarzą kurczaczka, niech jajka wielkanocne się mienią na opakowaniach jak najwięcej i najdłużej. Niech te święta będą wesołe i pełne radości. Dobrego świętowania!

Prezentowane w felietonie treści i poglądy należą do autora, nie są oficjalnym stanowiskiem Redakcji.

Piotr Czubaty
24@bialystokonline.pl
878 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39