POLECAMY
Już po raz piąty w całej Polsce organizowana jest akcja "Gęsina na św. Marcina". Włączyła się w nią również restauracja na Zamku w Tykocinie.
Specjalną ucztę przygotowała na dwa jesienne wieczory: 10 i 16 listopada. Będzie można wtedy skosztować dań z gęsiny i drobiu - po wykupieniu vouchera za 50 zł. Wieczór uświetnią występy zespołów na żywo - Tygiel Folk Banda i Czerwona Mucha. Gęsina w wydaniu autorskim będzie serwowana w kilkudziesięciu restauracjach w Polsce. Akcja promuje powrót gęsiny na polskie stoły. Okazją jest dzień św. Marcina obchodzony 11 listopada. Co łączy św. Marcina i gęsi? Według legendy, święty Marcin z Tours, chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupich, ukrył się w szopie zamieszkiwanej przez gęsi. Na widok gościa gęsi zaczęły gęgać, zdradzając jego kryjówkę. W 2013 r. akcja "Gęsina na św. Marcina" trwać będzie ponad dwa tygodnie - od 8 listopada do 1 grudnia. Wszystkie restauracje biorące w niej udział zostaną oznaczone specjalnym logiem. W każdym z lokali szef kuchni przygotuje przynajmniej trzy autorskie przepisy z gęsiną w roli głównej. Pomysłodawcą akcji jest Slow Food Polska. Szczegóły: Gęsina na św. Marcina
Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl
Sport 13:45
Sport 10:23
Sport 2025.10.25 13:46
Sport 2025.10.25 11:56
Biznes 2025.10.25 09:00
Aktualności 2025.10.24 18:40
Drogówka 2025.10.24 16:40
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji