POLECAMY
W naszej "białostockiej świadomości" wstydzimy się etykiety "białostockie śledzie", a przecież popularyzacja naszych tradycji w humorystycznym kontekście, jest najlepszym sposobem, nie tylko na skwitowanie problemu, ale także pomysłem na ciekawą promocję miasta.
To właśnie w Białymstoku śledź, jako potrawa narodowa nabrał specyficznego kresowego smaku. Śledź po żydowsku to także standardowe danie współczesnej kuchni polskiej a dawniej podstawa kuchni ubogiej, która nadała naszemu miastu tak specyficznego wymiaru. Śledziowi można nadać wartości ponadkonsumpcyjne, przekształcić prostą rybę w symbol, symbol przede wszystkim mieszkańców, symbol - powód do dumy, a nie wstydu. Stowarzyszenie Dorzecze zaprasza na kolejną edycję konkursu "Na najlepszą podlaską potrawę ze śledzia" - Wielkie Białostockie Śledzikowanie. W programie konkursy kulinarne, gawędy Andrzeja Lechowskiego i Andrzeja Fiedoruka, występ zespołu szantowego, konkurs plastyczny dla dzieci, a ciekawostki o śledziach przeczyta Ryszard Doliński. Konkurs odbędzie się w niedzielę, 18 marca w godz. 11-15 w Restauracji Camelot. W konkursie mogą wziąć udział zakłady gastronomiczne i osoby indywidualne. Zgłoszenia do konkursu przyjmowane są do dnia 17 marca 2012 roku telefonicznie kom: 606 21 77 70 lub na adres a.fiedoruk@tlen.pl. Jury przyzna nagrody biorąc pod uwagę: smak potrawy, ekspozycję, związek potrawy z kulturą kulinarną Białegostoku. Więcej: Konkurs "Na najlepszą podlaską potrawę ze śledzia"
andy
24@bialystokonline.pl
Sport 2025.10.23 20:52
Kryminalne 2025.10.23 18:00
Aktualności 2025.10.23 15:50
Sport 2025.10.23 14:51
Nauka 2025.10.23 14:10
Aktualności 2025.10.23 14:00
Kultura i Rozrywka 2025.10.23 13:30
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji