Białystok Online

Biznes

Podlaskie smaki nagrodzone. "Perły 2025" trafiły do sześciu producentów

2025.10.29 08:20
Podlaskie smaki nagrodzone. "Perły 2025" trafiły do sześciu producentów
Fot: Paweł Krukowski / UMWP

Wyjątkowe specjały z Podlasia po raz kolejny zachwyciły jury ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Wśród laureatów tegorocznej edycji znalazły się m.in. Porzeczkówka, Skruzdelynas, Kawał Mięcha, Podlaskie hałuszki, Kapusta kiszona Dzuków, Raczanka z Filipowa.

Marszałek województwa Łukasz Prokorym, gratulując zwycięzcom, podkreślił, że dzięki pasji i pracy lokalnych producentów tradycje kulinarne Podlasia są dziś znane w całym kraju. To właśnie regionalne specjały przyciągają turystów, którzy coraz częściej odwiedzają nasz region w poszukiwaniu autentycznych smaków i gościnności.

Podlaskie od lat aktywnie angażuje się w organizację konkursu, wspierając jego uczestników poprzez Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego. Instytucja ta działa na rzecz promocji rodzimych producentów, pomagając im rozwijać skrzydła i budować rozpoznawalność marki „Podlaskie”.

Duma z lokalnych mistrzów

Gratulacje laureatom złożyli także przewodniczący sejmiku Cezary Cieślukowski oraz radni, wyrażając dumę z mieszkańców, którzy pielęgnują lokalne receptury i tradycje. Dyrektor białostockiego oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Agnieszka Zawistowska, zwróciła uwagę, że produkty z Podlasia wyróżniają się na tle innych regionów niepowtarzalnym smakiem i autentycznością.

Radny Jerzy Leszczyński, na co dzień związany z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, podziękował wszystkim, którzy z zaangażowaniem promują kulinarne dziedzictwo regionu. Z kolei radny Stanisław Derehajło przypomniał, jak ważną rolę odgrywają produkty certyfikowane – to one budują zaufanie i świadczą o jakości, która staje się siłą Podlasia.

Podlaskie „Perły” – smak tradycji

Od początku udziału w konkursie województwo podlaskie zdobyło już 76 „Pereł”, a tegoroczne wyróżnienia tylko potwierdzają bogactwo lokalnych smaków. Wśród nagrodzonych znalazły się m.in. Podlaskie hałuszki, przygotowane przez Barbarę Andrejuk – tradycyjna potrawa z ciasta ziemniaczanego, znana w południowo-wschodniej części regionu i wpisana na Listę Produktów Regionalnych.

Koło Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach zaprezentowało Kapustę kiszoną Dzuków, charakterystyczną dla pogranicza z Litwą, natomiast panie z KGW „Sami Swoi” w Filipowie oczarowały jury Raczanką oraz Babiemi uszami z okrasą i sosem pokrzywowym.

Z kolei firma „Dażynka” WAW. Sp. z o.o., zrzeszona w bazie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego, zdobyła uznanie za produkt o wdzięcznej nazwie Kawał Mięcha – przygotowany wyłącznie z naturalnych składników, bez konserwantów i sztucznych dodatków.

Wśród laureatów znalazła się również Porzeczkówka autorstwa Alicji Sienkiewicz-Dawidowskiej z KGW w Rudzie – tradycyjna nalewka, której receptura sięga lat 80. XX wieku. Sekret jej wyjątkowego smaku to połączenie czarnej porzeczki z wanilią i goździkami.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbywa się nieprzerwanie od 2000 roku, promując lokalne produkty wyróżniające się jakością, smakiem i wiernością tradycji. Przyznawane w jego ramach „Perły” to nie tylko symbol kulinarnego mistrzostwa, ale także hołd dla pracy i pasji ludzi, którzy dbają o zachowanie dawnych receptur.

MW

MW

24@bialystokonline.pl

Przeczytaj także
Popularne dzisiaj

Masz ciekawy temat?

Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?

Napisz do nas