POLECAMY
Kilkudziesięciu producentów z regionu otrzymało oficjalne certyfikaty potwierdzające przynależność do bazy Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego (PCPL). Dwudniowe spotkanie odbyło się w Augustowie.
Spotkanie było już trzecim tego typu wydarzeniem zorganizowanym w tym roku dla przedsiębiorców współpracujących z PCPL. Obecnie baza zrzesza blisko 300 podmiotów – od małych rodzinnych gospodarstw, przez rzemieślników, po lokalne firmy. Bogdan Dyjuk podkreślił wagę współpracy i znaczenie producentów w budowaniu rozpoznawalnej marki regionu. - Cieszę się, że w tak licznym gronie możemy spotkać się z przedstawicielami branży gastronomicznej z całego naszego województwa. Chcę podziękować za waszą pasję, zaangażowanie i determinację. To dzięki wam Podlaskie smakuje tak wyjątkowo - mówił. Podlaskie celuje w tytuł Europejskiego Regionu Gastronomicznego Przedstawiciel zarządu poinformował, że Podlaskie przygotowuje się do udziału w prestiżowym konkursie organizowanym przez Międzynarodowy Instytut Gastronomii, Kultury, Sztuki i Turystyki. Region zamierza ubiegać się o tytuł Europejskiego Regionu Gastronomicznego w 2027 roku. - Będzie to możliwe dzięki państwa współpracy. Wszystko, co robicie, wpisuje się w kryteria konkursowe. Nie trzeba nic zmieniać – wystarczy tak jak dotychczas rozwijać się, dbając o kulturę, tradycję i produkty, które tworzycie na najwyższym poziomie – wyjaśniał. Cezary Cieślukowski zwrócił uwagę na rosnące znaczenie idei „local content”, promującej wspieranie lokalnych dostawców i wykorzystywanie regionalnych zasobów w biznesie. - To niezwykle ważne, aby na stołach – zarówno w gastronomii, jak i w naszych domach – pojawiało się to, co możemy kupić u swoich sąsiadów, w najbliższym sklepie czy lokalnych punktach gastronomicznych – mówił przewodniczący sejmiku. Inspirujące panele i kulinarne wyróżnienia W trakcie wydarzenia odbyła się debata dotycząca współpracy na linii producent–instytucja–konsument oraz rozmowy o planach PCPL na nadchodzący rok. Dr hab. Karolina Buczkowska-Gołąbek, prezes Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej, przedstawiła uczestnikom, jak tworzyć atrakcyjną „pamiątkę kulinarną” – produkt, który może stać się znakiem rozpoznawczym regionu. Wyjątkowym momentem było wręczenie listu gratulacyjnego Aldonie Szupszyńskiej, która zdobyła kulinarną Perłę za skuzdelynas – tradycyjny litewski wyrób cukierniczy. To kolejna nagroda w jej dorobku. Najważniejszym punktem spotkania było wręczenie certyfikatów kolejnym producentom dołączającym do bazy. Łącznie wyróżnienie otrzymało ponad 30 podmiotów. W wydarzeniu uczestniczyli również m.in. radny wojewódzki Stanisław Derehajło, burmistrz Augustowa Mirosław Karolczuk, Agnieszka Zawistowska z KOWR, a także dyrektor biura PCPL Magdalena Tymińska. Lista producentów, którzy odebrali certyfikaty: Agroturystyka „Leśny Dworek” – Małgorzata i Bogusław Ostapowicz Agroturystyka Prynuka – Katarzyna Choruży-Prynuka Alfred Judycki, Katarzyna Judycka „Pasieka u Alfreda” Anna Sienkiewicz – Rolniczy Handel Detaliczny EKO-ARONIA – Agnieszka Chilicka Gospodarstwo Ekologiczne Rydzewscy Gospodarstwo Pszczelarskie Wiesław Dobrowolski – Pasieka Dobrowolscy Gospodarstwo Pszczelarskie Wojciecha Tryzny Markowa Pasieka Gospodarstwo Rolne Piotr i Irena Roch – Augustowskie Smaki Natury Karczma Folwark Nadawki Lody Tradycyjne „U MATCZAKA” Marta Ramel – Martensok Matecznik – Tradycja z Natury Miodosytnia Podlaska – Dawid Olesiuk Miodowa Mydlarnia Pasieka Iwonki Pasieka Miody z Rakówka Akacjowa Pasieka Pani Bożena Pruszyńska Pasieka Krzysztof Przeborowski Podlaskie Tradycje sp. z o.o. Restauracja Kawelin Restauracja „Pod Jabłoniami” Restauracja „Pod Sokołem” Restauracja „Ruta” – Waldemar Pieczulis „MASLOVE” – Maciej Basiński Sery z Puszczy Białowieskiej „RAGUOLIS” Szarłat M. i W. Lenkiewicz Stara Szkoła – Sokólska Lodziarnia Tradycyjna Wędzarnia Podlaska Kuczyńscy – Wędzarnia Wędzarnia „Podlaska Chata” Villa Tradycja Probart Sp. z o.o. Restauracja Żubrowisko
MW
24@bialystokonline.pl
Biznes 14:02
Sport 13:36
Aktualności 13:00
Uroda 12:21
Sport 11:30
Nauka 11:09
Aktualności 10:30
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji