Białystok Online

Biznes

Podlaskie stawia na lokalność. Kolejni producenci dołączają do PCPL

2025.12.08 14:02
Podlaskie stawia na lokalność. Kolejni producenci dołączają do PCPL
Fot: Paweł Krukowski / UMWP

Kilkudziesięciu producentów z regionu otrzymało oficjalne certyfikaty potwierdzające przynależność do bazy Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego (PCPL). Dwudniowe spotkanie odbyło się w Augustowie.

Spotkanie było już trzecim tego typu wydarzeniem zorganizowanym w tym roku dla przedsiębiorców współpracujących z PCPL. Obecnie baza zrzesza blisko 300 podmiotów – od małych rodzinnych gospodarstw, przez rzemieślników, po lokalne firmy.

Bogdan Dyjuk podkreślił wagę współpracy i znaczenie producentów w budowaniu rozpoznawalnej marki regionu. - Cieszę się, że w tak licznym gronie możemy spotkać się z przedstawicielami branży gastronomicznej z całego naszego województwa. Chcę podziękować za waszą pasję, zaangażowanie i determinację. To dzięki wam Podlaskie smakuje tak wyjątkowo - mówił.

Podlaskie celuje w tytuł Europejskiego Regionu Gastronomicznego

Przedstawiciel zarządu poinformował, że Podlaskie przygotowuje się do udziału w prestiżowym konkursie organizowanym przez Międzynarodowy Instytut Gastronomii, Kultury, Sztuki i Turystyki. Region zamierza ubiegać się o tytuł Europejskiego Regionu Gastronomicznego w 2027 roku. - Będzie to możliwe dzięki państwa współpracy. Wszystko, co robicie, wpisuje się w kryteria konkursowe. Nie trzeba nic zmieniać – wystarczy tak jak dotychczas rozwijać się, dbając o kulturę, tradycję i produkty, które tworzycie na najwyższym poziomie – wyjaśniał.

Cezary Cieślukowski zwrócił uwagę na rosnące znaczenie idei „local content”, promującej wspieranie lokalnych dostawców i wykorzystywanie regionalnych zasobów w biznesie. - To niezwykle ważne, aby na stołach – zarówno w gastronomii, jak i w naszych domach – pojawiało się to, co możemy kupić u swoich sąsiadów, w najbliższym sklepie czy lokalnych punktach gastronomicznych – mówił przewodniczący sejmiku.

Inspirujące panele i kulinarne wyróżnienia

W trakcie wydarzenia odbyła się debata dotycząca współpracy na linii producent–instytucja–konsument oraz rozmowy o planach PCPL na nadchodzący rok. Dr hab. Karolina Buczkowska-Gołąbek, prezes Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej, przedstawiła uczestnikom, jak tworzyć atrakcyjną „pamiątkę kulinarną” – produkt, który może stać się znakiem rozpoznawczym regionu.

Wyjątkowym momentem było wręczenie listu gratulacyjnego Aldonie Szupszyńskiej, która zdobyła kulinarną Perłę za skuzdelynas – tradycyjny litewski wyrób cukierniczy. To kolejna nagroda w jej dorobku.

Najważniejszym punktem spotkania było wręczenie certyfikatów kolejnym producentom dołączającym do bazy. Łącznie wyróżnienie otrzymało ponad 30 podmiotów. W wydarzeniu uczestniczyli również m.in. radny wojewódzki Stanisław Derehajło, burmistrz Augustowa Mirosław Karolczuk, Agnieszka Zawistowska z KOWR, a także dyrektor biura PCPL Magdalena Tymińska.

Lista producentów, którzy odebrali certyfikaty:

Agroturystyka „Leśny Dworek” – Małgorzata i Bogusław Ostapowicz
Agroturystyka Prynuka – Katarzyna Choruży-Prynuka
Alfred Judycki, Katarzyna Judycka „Pasieka u Alfreda”
Anna Sienkiewicz – Rolniczy Handel Detaliczny
EKO-ARONIA – Agnieszka Chilicka
Gospodarstwo Ekologiczne Rydzewscy
Gospodarstwo Pszczelarskie Wiesław Dobrowolski – Pasieka Dobrowolscy
Gospodarstwo Pszczelarskie Wojciecha Tryzny
Markowa Pasieka
Gospodarstwo Rolne Piotr i Irena Roch – Augustowskie Smaki Natury
Karczma Folwark Nadawki
Lody Tradycyjne „U MATCZAKA”
Marta Ramel – Martensok
Matecznik – Tradycja z Natury
Miodosytnia Podlaska – Dawid Olesiuk
Miodowa Mydlarnia
Pasieka Iwonki
Pasieka Miody z Rakówka
Akacjowa Pasieka Pani Bożena Pruszyńska
Pasieka Krzysztof Przeborowski
Podlaskie Tradycje sp. z o.o.
Restauracja Kawelin
Restauracja „Pod Jabłoniami”
Restauracja „Pod Sokołem”
Restauracja „Ruta” – Waldemar Pieczulis
„MASLOVE” – Maciej Basiński
Sery z Puszczy Białowieskiej
„RAGUOLIS”
Szarłat M. i W. Lenkiewicz
Stara Szkoła – Sokólska Lodziarnia
Tradycyjna Wędzarnia Podlaska Kuczyńscy – Wędzarnia
Wędzarnia „Podlaska Chata”
Villa Tradycja Probart Sp. z o.o.
Restauracja Żubrowisko

MW

MW

24@bialystokonline.pl

Przeczytaj także
Popularne dzisiaj

Masz ciekawy temat?

Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?

Napisz do nas