Białystok Online

Kultura i Rozrywka

Sezon na bimber czas zacząć. Wielkie pędzenie w skansenie

2013.07.06 00:00
Sezon na bimber czas zacząć. Wielkie pędzenie w skansenie
Fot: Anna Dycha. Podczas imprezy zostanie uruchomiona leśna bimbrownia

Będzie można zobaczyć, jak działa leśna bimbrownia oraz obejrzeć pokazy wypieku sękacza i wędzenia mięsa. Nie zabraknie także kiermaszu rękodzieła ludowego. Wszystkie atrakcje podczas imprezy "Smaki Podlasia" jutro w skansenie.

Regionalne potrawy, ludowe rękodzieło, konkurs na "Najlepszą potrawę podlaską" - wszyscy, którzy zjawią się w Białostockim Muzeum Wsi w godz. 11-17 będą mieli szansę poznać bogactwo tradycyjnej kuchni.

Dodatkowymi atrakcjami kulinarnymi będą: rozruch leśnej bimbrowni, pokaz tłoczenia oleju lnianego w zabytkowej prasie, pokaz wypieku sękacza metodami tradycyjnymi oraz pokaz wędzenia mięsa.

Wrażenia muzyczne zapewnią zespoły folklorystyczne oraz Kabaret Seniorów "Szpilka". Wstęp wolny.

Szczegóły: Smaki Podlasia

Anna Dycha

Anna Dycha

anna.d@bialystokonline.pl

Przeczytaj także
Popularne dzisiaj

Masz ciekawy temat?

Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?

Napisz do nas