POLECAMY
Bezglutenowe? Nie tym razem. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega przed chrupkami kukurydzianymi, które mogą stanowić zagrożenie dla osób z alergią lub nietolerancją glutenu.
Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła obecność glutenu przekraczającą dopuszczalny poziom (>20 mg/kg) w jednej z partii chrupek kukurydzianych oznaczonych jako bezglutenowe. Spożycie produktu może wywołać reakcję alergiczną u osób z nietolerancją lub alergią na gluten. Szczegóły dotyczące produktu: • Nazwa produktu: Chrupki kukurydziane SMA KOTEK. Produkt bezglutenowy 100 g • Numer partii: 11.2025 C0 507 • Najlepiej spożyć przed końcem: 11.2025 • Producent: TBM Sp. z o.o., Kolejowa 7A, Kunów, 27-415 Producent, TBM Sp. z o.o., po otrzymaniu informacji o wykryciu glutenu w produkcie niezwłocznie poinformował odbiorców i wstrzymał sprzedaż partii do czasu wyjaśnienia sprawy. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. Państwowa Inspekcja Sanitarna zaleca, aby osoby z alergią lub nietolerancją glutenu nie spożywały wskazanej partii chrupek kukurydzianych.
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl
Aktualności 17:40
Praca 15:49
Zdrowie 15:28
Aktualności 15:10
Sport 13:32
Kultura i Rozrywka 13:30
Kraj i Świat 12:44
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji