POLECAMY
Były koncerty, naturalne kosmetyki, wyroby rękodzielnicze oraz Wege-Foodtruck. Tak w wielkim skrócie prezentował się Wegestok Piknik 2017. Natomiast przed nami Tydzień Wege z warsztatami kulinarnymi i filmowym pokazem.
Piknik na dobry początek W Białymstoku zaczął się Tydzień Wege. W sobotę (13.05) został on zainaugurowany piknikiem. Na placu przed Teatrem Dramatycznym można było odwiedzić stoiska producentów zdrowej żywności, naturalnych kosmetyków, roślin, rękodzielników, organizacji pozarządowych i instytucji zajmujących się kulturą, ochroną środowiska czy opieką nad zwierzętami i zdrowiem. - Działałem w latach 90. w różnych organizacjach ekologicznych. Robiliśmy takie imprezy, wtedy to była dużo mniejsza skala i mniejsze zainteresowanie. Wegetarianizm i ekologia zaczynają być modne. Również ludzie wiedzą dużo więcej – mówi Jerzy, jeden z wystawców. Pogoda dopisała, więc białostoczanie spacerując zaglądali, co organizatorzy Wegestok Pikniku mają do zaoferowania. - Fajnie, że propagowany jest inny styl myślenia i żywienia. Myślę, że taka impreza jest potrzebna, tylko została za mało rozreklamowana. Fajnie byłoby, gdyby było więcej stoisk z naturalnymi kosmetykami – mówi Elżbieta, która wybrała się na piknik z córką. - Świadomość dotycząca ekologii i wegetarianizmu rośnie, i powinna być jeszcze wyższa. To jest lepsze dla nas, dla zwierząt, dla naszego otoczenia i nie pogrążamy się dzięki temu – twierdzi Anna, kolejna uczestniczka wydarzenia. Wegetariański foodtruck Sporym zainteresowaniem cieszył się również Wege-Foodtruck – pierwszy roślinny foodtruck w Białymstoku. - Staramy się w naszym foodtrucku, żeby te produkty były naturalne, od lokalnych gospodarzy. Wyszukujemy też dawno zapomniane rośliny np. słonecznik bulwiasty. Kotlety są bez mięsa, bez nabiału i składników pochodzenia zwierzęcego, za to z wegańskim majonezem, z roślin, głównie na bazie cieciorki – mówi Luiza Wojda, jedna z organizatorek wydarzenia. W menu znalazły się m.in. burgery. - Smakiem nie odbiega on od zwykłego, mięsnego, nawet ma ciekawszy smak. Można śmiało spróbować – zachęca Marta, która pierwszy raz jadła wegetariańskiego burgera. Warto wiedzieć, że na scenie przed Teatrem Dramatycznym cały czas występują artyści. Ostatni koncert przewidziano na godz. 21.00. Więcej: Wegestok - Piknik 2017 Tydzeń Wege Natomiast na 17 maja i 18 maja zaplanowano warsztaty kulinarne. Przyrządzane będą dania, majonezy, sosy, pasty, ciasta i inne smakołyki. Będzie też mowa o dzikich roślinach, powszechnie występujących, które są zdrowe i smaczne, a często obojętnie mijane. Zaś 20 maja w plenerze (park przy Uniwersytecie Medycznym - niecka przy stawach) wyświetlony zostanie film "Food Choices". To obraz m.in. dla tych, którzy chcą mieć świadomość dotyczącą tego, co jemy. Organizatorem wydarzeń jest Wegestok – grupa lokalna Fundacji Viva. Zobacz też: Tydzień WEGE 2017 Białystok
Dorota Mariańska
dorota.marianska@bialystokonline.pl
Sport 2025.10.26 22:50
Sport 2025.10.26 19:36
Sport 2025.10.26 13:45
Sport 2025.10.26 10:23
Sport 2025.10.25 13:46
Sport 2025.10.25 11:56
Biznes 2025.10.25 09:00
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji