POLECAMY
Jedna z wiodących marek produkujących mleczne produkty dla dzieci przeprowadziła badania na temat wiedzy o wapniu i witaminie D. W badaniu na temat diety najmłodszych wzięły udział matki dzieci od 1. do 3. roku życia.
Badanie świadomości na temat podaży wapnia i witaminy D w diecie dzieci od 1. do 3. roku życia zostało przeprowadzone w kwietniu br. Wzięło w nim udział ponad 1200 matek dzieci od 1. do 3. roku życia, w tym 63 respondentki pochodziły z województwa podlaskiego. Mamy potrafiły wymienić jedynie główne skutki niedoboru analizowanych składników w diecie dzieci. W przypadku witaminy D najczęściej podawano krzywicę, zaś wapnia - kruchość i łamliwość kości. Co ważne, aż 36% mam nie potrafiło wymienić żadnego skutku niedoboru witaminy D w diecie dzieci, natomiast w przypadku wapnia było to 28% respondentek. Z kolei najpopularniejszym źródłem wapnia wskazywanym przez respondentki były mleko, jogurty i kefiry. Ponad 60% respondentek przyznało, że dieta ich dzieci jest mało zróżnicowana w stosunku do potrzeb. Z badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka wynika, że dieta aż 80% dzieci między 1. a 3. rokiem życia zawiera za mało witaminy D i wapnia. Jest to poważny problem, ponieważ układ kostny maluchów rozwija się w tym okresie bardzo intensywnie, a wszelkie niedobory zwiększają ryzyko wystąpienia zaburzeń w dalszym rozwoju.
Łukasz Wiśniewski
lukasz.w@bialystokonline.pl
Sport 14:18
Sport 11:21
Sport 08:54
Sport 2025.10.04 20:00
Sport 2025.10.04 17:40
Kryminalne 2025.10.03 18:30
Aktualności 2025.10.03 16:30
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji