POLECAMY
Ponad 100 najlepszych kucharzy z północnej i północno-wschodniej Polski przyjedzie do Gdańska na zaproszenie przewodnika kulinarnego "Gault&Millau". Wśród zaproszonych będzie Łukasz Rakowski, szef kuchni hotelu Cristal.
Specjalne zaproszenia otrzymują szefowie kuchni, które w danym sezonie znalazły się pod lupą inspektorów Gault&Millau (to drugie po przewodniku Michelina wydawnictwo oceniające restauracje). W 2014 roku ocenie poddano 600 lokali w Polsce. W przewodniku zmieściło się 246, ale żaden z Białegostoku. Zaproszenie do Gdańska białostockiego kucharza może być zapowiedzią tego, że restauracja hotelu Cristal znajdzie się w przewodniku. - Kilka miesięcy temu dostaliśmy informację od Gault&Millau, że będziemy oceniani przez ich inspektorów - mówi Łukasz Rakowski, szef kuchni w Cristalu. - Ich wizyty są utrzymane w całkowitej tajemnicy. Do tej pory też nie wiemy, kto to był, ani kiedy nas odwiedził. Nie wiemy nawet, czy był to hotelowy gość, który zjadł u nas kilka posiłków, czy tylko odwiedził nas raz i zjadł obiad. Szef kuchni pochodzi z Podlasia i jest miłośnikiem regionalnych specjałów. Pierwsze szlify zdobywał w hotelu Bristol pod okiem Karola Okrasy, a potem doskonalił się w restauracji Wojciecha Modesta Amaro. - W tym roku podawaliśmy kurki w śmietanie z polskim serem długodojrzewającym. Niby proste danie, a cieszyło się ogromną popularnością. Równie dużo pochwał słyszę o naszych daniach z dziczyzny i z ryb słodkowodnych, z którymi powinniśmy się promować i z którymi Podlasie powinno się kojarzyć - mówi.
Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl
Aktualności 2025.10.27 17:30
Aktualności 2025.10.27 15:00
Sport 2025.10.27 14:10
Uroda 2025.10.27 14:00
Sport 2025.10.27 12:55
Aktualności 2025.10.27 12:30
Biznes 2025.10.27 12:00
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji