POLECAMY
Choroba Hashimoto wielu osobom kojarzy się z dietą bezglutenową. Takie powiązanie nie ma jednak nic wspólnego z rzeczywistością, czego dowodzą badania naukowe.
Choroba Hashimoto - czym jest? Choroba Hashimoto jest przewlekłym zapaleniem tarczycy. To główna przyczyna niedoczynności tego gruczołu we wszystkich grupach wiekowych. Przy czym choroba Hashimoto bardzo często dotyczy starszych (pomiędzy 45. a 65. rokiem życia) kobiet (chorują one 5-, a nawet i 10-krotnie częściej niż mężczyźni), zamieszkałych na terenach, gdzie występuje duże stężenie jodu. Jednym z największych problemów w chorobie Hashimoto jest przyrost masy ciała, pomimo stosowanego leczenia. Pacjenci poszukują "ratunku" w internecie, gdzie natrafiają na mnóstwo informacji o diecie w chorobie Hashimoto z zaleceniem przejścia na dietą bezglutenową. Jednak wyniki ankiety przeprowadzonej na ponad tysiącu osób w Stanach Zjednoczonych pokazują, że aż 60% respondentów uważa dietę bezglutenową za lepszą dla ciała i umysłu. Większość z nich stwierdziła, że poprzez rezygnację z glutenu można osiągnąć lepsze trawienie, wspomóc układ pokarmowy, zdrowo stracić na wadze, mieć więcej energii, niższy cholesterol oraz silniejszy układ odpornościowy. Jaką rolę odgrywa gluten? - Wbrew rozpowszechnianej w pseudonaukowych publikacjach opinii, gluten nie jest szkodliwy dla zdrowia i nie powoduje przyrostu masy ciała. Występuje w wielu produktach pełnoziarnistych oferujących bogactwo witamin, minerałów i błonnika, które są kluczowe dla zdrowej diety - mówi dr Anna Popławska-Kita z Kliniki Endokrynologii, Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Jednocześnie specjalistka podkreśla, że zrównoważone ilości glutenu w diecie poprawiają poziom trójglicerydów i ciśnienie tętnicze krwi. Gluten wspomaga także utrzymanie prawidłowej mikroflory w przewodzie pokarmowym, co pozwala zmniejszyć stany zapalne i reguluje przemianę materii. Jednocześnie wyeliminowanie glutenu z diety skutkuje zwiększeniem ilości produktów z wysokim indeksem glikemicznym, zawierających tłuszcz czy cukier, co w efekcie prowadzi do przyrostu masy ciała. Co ważne, brak ostrożności w stosowaniu diety bezglutenowej może doprowadzić do niedoborów witaminy B, wapnia, żelaza, cynku czy magnezu. Badania naukowe potwierdzają, że osoby spożywające trzy porcje pełnych ziaren dziennie mają o 30% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. - U osób z otyłością, zwłaszcza po potwierdzeniu insulinoporności, należy najczęściej wykluczyć z diety produkty z wysokim indeksem glikemicznym, między innymi mąkę pszenną. Nie należy tego jednak utożsamiać z dietą bezglutenową. Zaleca się bowiem produkty zbożowe z mąki żytniej, orkiszowej czy też gryczanej – zaznacza jednak dr Anna Popławska-Kita.
Dorota Mariańska
dorota.marianska@bialystokonline.pl
Sport 14:10
Kultura i Rozrywka 14:00
Sport 13:18
Turystyka 13:03
Aktualności 12:30
Rodzina 12:00
Drogówka 10:00
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji