POLECAMY
GIS wycofał jaja z chowu na wolnym wybiegu. W produkcie wykryto pałeczki Salmonelli.
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że spożycie określonych partii jaj jest potencjalnie groźne dla zdrowia. GIS poinformował we wtorek (8 października) o stwierdzeniu obecności bakterii Salmonella enteritidis w próbkach z kurnika K-16. Producentem jest przedsiębiorstwo Gallus (Manieczki, ul. Wybickiego 10, 63-112 Brodnica). Chodzi o produkt Jaja z chowu na wolnym wybiegu, oznakowane kodem na skorupce: 1PL 30261302 W-WYBIEG, a dokładniej o kilka partii: nr partii: 11.09.2019 / najlepiej spożyć przed: 08.10.2019, nr partii: 15.09.2019 / najlepiej spożyć przed: 12.10.2019, nr partii: 16.09.2019 / najlepiej spożyć przed: 13.10.2019, nr partii: 20.09.2019 / najlepiej spożyć przed: 17.10.2019, nr partii: 21.09.2019 / najlepiej spożyć przed: 18.10.2019. "Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia" - czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał decyzję (z dnia 27 września) nakazującą firmie GALLUS Sp. z o.o. wycofanie z obrotu partii jaj wyprodukowanych na fermie zlokalizowanej w Manieczkach, pochodzących z kurnika K-16. Jak informuje GIS, jednocześnie decyzja zawiera zakaz wprowadzania do obrotu jaj pochodzących z należącego do podmiotu kurnika K-16, zniesionych od 23 sierpnia 2019 roku. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj.
Paulina Górska
24@bialystokonline.pl
Kulinaria 21:14
Sport 18:43
Aktualności 18:40
Aktualności 16:40
Sport 14:52
Biznes 14:50
Aktualności 14:40
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji