POLECAMY
Zła jakość, niewłaściwe oznakowanie oraz przeterminowane towary - to najczęstsze uchybienia, z jakimi spotkali się pracownicy inspekcji handlowej podczas kontroli przetworów mięsnych w naszym regionie.
Z informacji przekazanej przez Leszka Mironiuka, rzecznika prasowego Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Białymstoku, wynika, że celem kontroli była ocena jakości handlowej przetworów mięsnych, w tym drobiowych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na wykrywanie zafałszowań oraz rzetelność informowania konsumentów o rodzajach oferowanych wyrobów, a także zamieszczanie oznaczeń wymaganych prawem żywnościowym. Skontrolowano 8 placówek na terenie Białegostoku, Suwałk i Łomży, w tym po trzy hurtownie prowadzące obrót przetworami mięsnymi i sklepy sieci handlowych oraz dwie inne placówki detaliczne. Nieprawidłowości stwierdzono w połowie z nich. Kontrolerzy stwierdzili niewłaściwą jakość przetworów mięsnych, złe oznakowanie towarów, zawyżenie należności na niekorzyść klienta i posługiwanie się niezalegalizowanymi przyrządami pomiarowymi. W jednej placówce oferowano do sprzedaży towary przeterminowane - były to 3 partie konserw drobiowych. Jakie są efekty kontroli? Trzy mandaty karne, wycofanie z obrotu przeterminowanych towarów, dwa wystąpienia pokontrolne do producentów o niewłaściwej jakości, trzy informacje do właściwych miejscowo Wojewódzkich Inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych oraz dwa pisma do właścicieli sklepów z wnioskami o pouczenie sprzedawców.
andy
24@bialystokonline.pl
Kryminalne 2025.10.07 18:00
Praca 2025.10.07 16:20
Aktualności 2025.10.07 15:50
Kultura i Rozrywka 2025.10.07 15:10
Sport 2025.10.07 14:30
Aktualności 2025.10.07 14:10
Biznes 2025.10.07 14:02
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji