Kurs wprowadzający w świat wina

dodane dnia: 2023-01-04 przez: kul57
Uwaga: impreza już się odbyła.
Termin imprezy: 2023-01-13
Szukasz sposobu na rozpoczęcie przygody z winem? Ten kurs jest odpowiedzią na Twoje potrzeby, ten kurs wprowadzi Cię w świat wina!

Kurs poprowadzi sam mistrz Polski Sommelierów Andrzej Strzelczyk.

Podczas kursu odbędzie się degustacja 8 win ...
... a zakończy się 3-daniową kolacją z pairingiem 3 kolejnych win.
 
TERMIN: 13 styczeń 2023, g. 17:00 - 22:00
MIEJSCE: Hotel Traugutta3, ul. R. Traugutta 3, Białystok

 
MENU KOLACJI:

- Przystawka
Ostryga Holenderska / kawior z łososia / szalotka z octem jabłkowym / mus z mango, szampana i limonki
- Danie główne:
Polędwica wellington / mus z borowika /aromatyczny sos demi glace / boczniak mikołajkowy w świeżych ziołach
- Deser:
Financier czekoladowy z cremeux orzechowym/ konfitura z czerwonej porzeczki /beza włoska
 
ANDRZEJ STRZELCZYK
 
Swoją przygodę z winem rozpoczął w 2003 roku. Przez wiele lat pracował jako sommelier w hotelu Mamaison Le Regina Warsaw w restauracji La Rotisserie.
Jest ośmiokrotnym finalistą Mistrzostw Polski Sommelierów.

W roku 2015 zdał egzamin międzynarodowego stowarzyszenia sommelierów ASI – Diploma Association de la Sommellerie Internationale. W tym samym czasie zakończył program Diploma in Wines and Spirits w Weinakademie Österreich w Rust w Austrii uzyskując również tytuł ‘Weinakademiker’.

Od 2016 po akceptacji Wine and Spirit Education Trust w Londynie prowadzi kursy WSET w Polsce.
 
PROGRAM KURSU:

1. Technika degustacji
Omówienie techniki degustacji: oko, nos, usta. Najważniejsza terminologia i wyjaśnienie systemów ocen win.
2. Produkcja wina – techniki. 8 win – białe (z beczką i bez beczki), czerwone (z beczką i bez beczki), prosecco, szampan, late harvest, wzmacniane. Poprzez degustację ośmiu przykładowych win, przejdziemy przez główne techniki tworzenia win, zaczynając od win spokojnych, przez musujące, słodkie, kończąc na winach wzmacnianych. Tu okrywamy złożoność procesu produkcji wina oraz zapoznajemy się z istotnymi czynnikami wpływającymi na jego styl i jakość.
3. Jak czytać etykiety win?
Wiedza niezbędna. Omawiamy istotne różnice pomiędzy Starym, a Nowym Światem, przekazuję wiedzę niezbędną do bezstresowego poruszania się przy półce sklepowej.
4. 8 odmian winorośli – Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Chardonnay, Riesling, Gewürztraminer, Sauvignon Blanc.
To większość produkcji wina na świecie. Po degustacji najbardziej charakterystycznych odmian winorośli, będziesz w stanie je zidentyfikować, określisz swój smak, swobodnie kupisz wino odpowiadające swoim potrzebom.
5. Przerwa (przystawka, drugie danie oraz deser).
Szef kuchni zaserwuje specjalny zestaw kolacyjny.
6. Łączenie win z potrawami.
Główne zasady obowiązujące w food&wine pairingu.
7. Domowy serwis wina, warunki.
Sposoby podawania wina. Istotne czynniki mając wpływ na właściwy sposób serwowania wina.
8. Zakończenie kursu, wręczenie dyplomów
Podsumowanie kursu i wręczenie pamiątkowych dyplomów.
 
CENA KURSU: 690 zl/osoba
REZERWACJA ONLINE
SZCZEGÓŁY i ZAPYTANIA:

TEL. +48 733 733 722
EMAIL: recepcja@hoteltraugutta3.pl
Miejsce imprezy
Hotel Traugutta3
ul. Romualda Traugutta 3
15-145 Białystok

Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2025 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39