POLECAMY
Ponad stu wystawców wzięło udział w finale konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Zaprezentowali 135 produktów. Impreza odbyła się w czwartek (18.06) w Spodkach WOAK-u.
Jak podkreślają pomysłodawcy konkursu, kulinarne dziedzictwo jest jednym z walorów naszego regionu, który możemy wykorzystać jako atut rozwojowy. W konkursie wzięło udział ponad 100 wystawców, którzy zaprezentowali 135 produktów. Wśród wystawców była Edyta Parys z miejscowości Barszcze. - Przygotowałam makaron w trzech smakach i kolorach - pierwszy z pokrzywą, drugi - naturalny, a trzeci - zabarwiony burakiem czerwonym - opowiadała. - Przywiozłam także nalewkę z pokrzywy. Pokrzywa to panaceum - poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów, oczyszcza organizm. W Spodkach nie brakowało też sękaczy, wędlin, chlebów na zakwasie, serów, ryb i nalewek. Produkty oceniała komisja. Za najlepsze uznała: produkty i przetwory mięsne - szynka ze słoninką (Grażyna Putkowska), kumpiak proniewicki (Joanna Dunikowska), salceson wiejski (Włodzimierz Szybcio - Nagroda dyrektora PODR), okoń w zalewie octowej (Monika Giczewska), karp w wekach (Beata Prejs-Siergiejewicz), masło śmietankowe (Irena i Piotr); produkty i przetwory roślinne – ocet winny z leśnych jabłuszek (Anna Jankowska), chlebek wiejski na zakwasie (Marianna Rogało), mielnicki korowaj weselny (Helena Datczuk), ciasto Marcinek (Jolanta Kuzyka - Nagroda ARR). W kategorii "napoje regionalne" wygrały: herbata Wierzbówka (Natalia Cybula), sok z czerwonych borówek (Kazimierz Jankowski - Nagrodę ARR) oraz nalewka "Żenicha" (Marta i Jolanta Makar). W kategorii "inne produkty regionalne" nagrodę otrzymał Waldemar Pieczulis za kartacze Cepelinai oraz Barbara Giemza za krokiety puszczańskie (nagroda ARR). Do nagrody "Perła 2015" nominowano (będą reprezentować Podlaskie podczas finału krajowego w Poznaniu): pasztet z dzika Małgorzaty Ostapowicz, szczupak faszerowany pieczony w tataraku Tomasza Siergiejewicza, ser nabdużański dojrzewający Grażyny Putkowskiej, ser owocowy Danuty Zimnickiej i listkowiak Moniki Potockiej. W kategorii "Od pola do stołu" nagrodzono: kiszkę ziemniaczaną państwa Pieczulis z "Ruty", palcówkę Andrzeja i Krzysztofa Józefczuk ze "Swojskiej chaty" oraz prosiaka pieczonego Tadeusza Protasiewicza. Organizatorami konkursu byli: marszałek województwa, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl
Sport 2025.10.17 20:22
Aktualności 2025.10.17 18:30
Kryminalne 2025.10.17 16:50
Sport 2025.10.17 15:24
Aktualności 2025.10.17 14:50
Kultura i Rozrywka 2025.10.17 14:30
Kulinaria 2025.10.17 13:40
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji