POLECAMY
Oliwa z oliwek to jeden z olejów roślinnych, którego nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Wyróżnia się nie tylko głębokim aromatem, który może różnić się w zależności od miejsca jej pochodzenia, ale również szeregiem prozdrowotnych właściwości. Dobrej klasy oliwa pozwala podkręcić smak wielu dań, ale także działa z korzyścią dla urody. Jak wykorzystać jej potencjał aż do ostatniej kropli? Sprawdź!
Prawdziwa oliwa z oliwek - czyli jaka? Na półkach sklepowych aż roi się od oliwy z oliwek, więc jak wybrać tą odpowiednią, która wyróżnia się przyjemnym smakiem, aromatem, i przede wszystkim, dobrym składem? Prawdziwa oliwa z oliwek to produkt, który zawiera wyłącznie tłuszcz pozyskiwany ze starannie wyselekcjonowanych oliwek. Ponadto nie może być mowy o jej obróbce - zarówno chemicznej, jak i termicznej. Zwróć uwagę także na jej walory organoleptyczne - powinna zachwycać wyjątkowym smakiem i aromatem. Pamiętaj o tym, że dobra oliwa z oliwek to przede wszystkim uczta dla podniebienia. Pobudza kubki smakowe, a także zaostrza apetyt na więcej. Nie bez znaczenia jest również jej kolor, który powinien zachęcać do niemalże codziennego stosowania - nie tylko w kuchni. Oliwa z oliwek extra virgin - Twój must have w kuchni Oliwa z oliwek extra virgin to prawdziwe bogactwo smaku, aromatu i cennych składników odżywczych. Często znajdziesz ją również pod nazwą "extra vergine" lub "extra virgin olive oil". Nazewnictwo schodzi jednak na dalszy plan - najważniejsze jest to, że powstaje wyłącznie z owoców oliwek w procesie tłoczenia. Nie może być poddawana dalszym obróbkom - w przeciwnym razie traci swoje cenne właściwości. Bardzo istotny jest sam proces jej pozyskiwania. W grę wchodzi tłoczenie mechaniczne. To niezwykle prosta, a zarazem ekologiczna technologia, która od wielu lat pozwala uzyskiwać olej o prozdrowotnych właściwościach i niesamowitych walorach smakowych. Zwróć uwagę również na tak ważny parametr jak kwasowość oliwy z oliwek extra virgin. Ta powinna być niższa niż 0,8%. Z kolei liczba nadtlenkowa to max. 20. Wskaźnik K232, czyli utlenianie, nie może przekroczyć wartości 2,5. I oczywiście czystość - ΔΚ (czystość) maks. ≤ 0,01. Podsumowując - prawdziwa oliwa z oliwek na tle innych produktów wyróżnia się bardzo niskim stopniem przetworzenia, powstaje w wyniku tradycyjnych metod produkcji, a także podlega restrykcyjnym kontrolom - zarówno pod względem czystości, jak i smaku, zapachu oraz zawartości cennych składników. Poznaj prozdrowotne właściwości oliwy z oliwek Wysokiej jakości oliwa z oliwek (https://olini.pl/kategoria/oliwa) powinna zagościć w wielu polskich domach. To produkt, który wyróżnia się szeregiem właściwości działających z korzyścią dla Twojego zdrowia. Warto przede wszystkim docenić jej zdolności do regulowania procesów trawiennych - dzięki niej zachodzą zdecydowanie sprawniej. Jej regularne spożywanie to zatem skuteczny sposób na profilaktykę wielu dolegliwości, takich jak np. wrzody żołądka czy też nieżyty. Co ważne, oliwa z oliwek pomaga oczyszczać organizm z toksyn i odczuwać uczucie sytości po posiłku, co jest niezwykle ważne zwłaszcza dla osób na diecie redukcyjnej. Oliwa z oliwek działa antyoksydacyjnie, a to za sprawą trzydziestu różnych związków fenolowych, które skutecznie zwalczają nadmiar wolnych rodników w organizmie. Jest to o tyle ważne, że przyczyniają się one do rozwoju m.in. chorób cywilizacyjnych czy nowotworów, obniżają odporność, a na domiar złego przyspieszają procesy starzenia się i sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych. Po oliwę warto sięgać również z myślą o kontroli glikemii. Powinna stać się podstawowym składnikiem diety szczególnie diabetyków z uwagi na zdolności do asymilacji cukrów. Ponadto reguluje ciśnienie krwi, zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych, jak również przeciwdziała udarom mózgu. Oliwa z oliwek - jak wykorzystać jej kulinarny potencjał? Oliwa z oliwek z powodzeniem może zastąpić inne oleje roślinne w kuchni. Nie bez powodu jest uwielbiana w krajach śródziemnomorskich, które słyną z gajów oliwnych. Jej popularność przeniknęła jednak niemalże do każdego zakątka globu. Duża w tym zasługa jej uniwersalnego zastosowania. Włosi kochają maczać w niej świeże pieczywo i zajadać je jako antipasto. Świetnie smakuje do potraw na zimno - wystarczy skropić nią sałatkę, przygotować na jej bazie sos vinegret i smakowite danie gotowe. Trudno wyobrazić sobie także przygotowywanie bez niej aromatycznych dań kuchni włoskiej - pizzy, makaronów czy focacci. Możesz także dodawać ją do zup czy sosów. Nadaje się również do smażenia - wyróżnia się wysokim punktem dymienia. Oliwa z oliwek dla urody Potencjał oliwy z oliwek jest tak ogromny, że znacznie wykracza poza ramy kulinarne. Może być również cennym składnikiem różnego rodzaju kosmetyków dedykowanych pielęgnacji skóry i paznokci. Doskonale nawilża, co w dużej mierze jest zasługą zawartych w niej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać ją jako środek do demakijażu - szybko rozprawia się zwłaszcza z produktami o właściwościach wodoodpornych. Ponadto działa antybakteryjnie i przeciwzmarszczkowo. [ARTYKUŁ SPONSOROWANY]
Turystyka 00:31
Aktualności 2025.11.03 19:00
Aktualności 2025.11.03 17:00
Kultura i Rozrywka 2025.11.03 15:10
Aktualności 2025.11.03 15:00
Biznes 2025.11.03 14:10
Sport 2025.11.03 14:10
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji